Der er kommet ro over Grønland som mineland

Der er tilsyneladende atter blevet politisk ro i Grønland, og dermed har mineselskaberne igen fået blod på tanden. De håber, at de får lettere ved at skaffe investorer til deres projekter. Om tre uger afholdes i København investorkonference om Grønland som mineland.

Britiske London Minings satser 14 milliarder kr. på jernmineprojekt i grønland. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år satte britiske, australske og canadiske mineselskaber et mindre antal fremskredne mineprojekter i Grønland på vågeblus. Baggrunden var ikke mindst, at der var voldsom uro i landet. Det føg bl.a. med beskyldninger mod det nye landsstyre med landsstyreformand Aleqa Hammond, Siumut, i spidsen for politisk motiverede ansættelser, vennetjenester og besynderlige afskedigelser af embedsmænd i selvstyret.

Oven i balladen kom, at de udenlandske mineselskaber og investorer følte sig usikre på grønlandske råstofmyndigheders og landsstyrets rammebetingelser for selskaber med fremtidige miner i drift, bl.a. omkring skat. Disse ting kombineret med betydeligt fald i priserne på en række mineraler på det globale marked, herunder jern, gjorde det nærmest umuligt for mineselskaberne at skaffe investorer.

Arktis er generelt et vanskeligt og dyrt område at bygge og drive miner i sammenlignet med resten af verden. Omkostningerne er tårnhøje. Det viser erfaringer fra Canada, Alaska, Sverige, Norge og Rusland.

Men der er tilsyneladende atter blevet politisk ro i Grønland. Dermed har mineselskaberne igen fået blod på tanden. De håber, at de får lettere ved at skaffe investorer.

Samtidig er justitsminister Karen Hækkerup (S) langt om længe blevet klar med forslaget til den danske særlov, der skal bane vej for brug af den kontroversielle grønlandske storskalalov. Særloven vil åbne op for, at tusindvis af udenlandske ufaglærte arbejdere, hovedsageligt kinesere, kan importeres til byggeri af grønlandske mineral-, metal- og energiprojekter.

De to største anlægsprojekter er britiske London Minings store jernmine til 14 milliarder kr., 110 km fra Nuuk, og amerikanske Alcoas kæmpestore fabrik til produktion af aluminium ved Maniisoq plus to vandkraftværker til fabrikkens energiforsyning. Pris for hele Alcoa-projektet er 22,5 milliarder kr.

Sidste år nedsatte Naalakkersuisut, Landsstyret, og den danske regering en arbejdsgruppe med departementschef i Erhvervs- og Vækstministeriet, Michael Dithmer, som formand. Gruppen, der snart ventes at barsle med en rapport, har til opgave at se på mulighederne for at fremme det kommercielle samarbejde mellem Grønland og Danmark. Målet er, at samarbejdet skal bidrage positivt til den grønlandske erhvervsudvikling, især inden for minesektoren.

På en investorkonference den 28. maj i København, som Danmarks og Grønlands erhvervsministerier afholder, præsenterer en række institutionelle og private investorer, herunder kapitalfonde, de udfordringer og muligheder, de ser for at udvikle Grønland som mineland.