Der er dømt løssluppen, seriøs leg på universitetet

Aalborg Universitet og elektronikgiganten Samsung er gået sammen om et innovationslaboratorium, hvor de studerende skal blive ved med at nytænke, hvad den nye teknologi kan bruges til.

Den virtuelle virkelighed (VR) er en af de fremadstormende teknologier, og den kan givetvis bruges til meget mere, end udstyrsproducenterne lige tænker over. Det kan de studerende på Aalborg Universitet i København nu bistå med, når Samsung stiller udstyr til rådighed. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I gangene bevæger folk sig rundt med slangelignende bevægelser, som trådløst overføres til den grønne frø med kongekrone på den store fladskærm. Den bevæger sig præcis ligesådan. Andre går rundt med synsfeltet dækket af den dykkerbrillelignende maske - og de er så meget i en helt anden verden, at alle andre må springe til siden for ikke at ramle ind i dem.

Der er dømt seriøs leg på Aalborg Universitet i den københavnske sydhavn. Her blev det nye innovationslaboratorium fredag eftermiddag indviet i samarbejde med den sydkoreanske elektronikgigant Samsung, som stiller udstyr og ekspertise til rådighed for at opdyrke danske talenter inden for helt nye medieteknologier - i første omgang den virtuelle virkelighed, VR (»virtual reality«), som gør det muligt at bevæge sig rundt i spil, at vandre rundt på rejsemålet uden at være der (endnu) og meget mere. VR-brillerne aflæser, i hvilken retning man kikker og bevæger sig, og lader det kunstigt skabte miljø flytte sig i samme retning.

De unge ser ingen begrænsninger

»Dette er unge, der ikke ser begrænsninger - hvor alt kan lade sig gøre. Det vil vi rigtigt gerne være med til at støtte, for hvis ikke vi hjælper til at skabe de skarpeste hjerner, vil Danmark blive sat bagud. Vi tror på det. Det handler ikke om, at Samsung har et laboratorium på Aalborg Universitet, men at en masse studerende får ekstra værdi og muligheden for at udvikle ting, som de ellers ikke ville kunne. Det er ikke en reklamesøjle,« understreger Claus Holm, landechef for Samsung i Danmark, over for Berlingske.

Udkommet skal give de studerende bedre mulighed for at afprøve de nye teknologier og eksperimentere med dem, så de kan være med til at løse problemer inden for blandt andet undervisning, formidling, spil, træning og sundhed og muligvis lave prototyper på nye produkter, som kan bruges i erhvervs- og kulturlivet.

Samsung og Aalborg Universitet har arbejdet sammen gennem to år, hvor Samsung ad hoc har stillet udstyr til rådighed. Nu etableres SMILE, Samsung Media Innovation Lab for Education), som er det første af sin art herhjemme. Samsung leverer det nyeste udstyr inden for VR, telefoner og tavle-PCer, så de studerende kan afprøve og udvikle deres ideer og - måske - skabe det næste helt store.

Heller ingen begrænsninger i aftalen

Samsung skyder udstyr for 700.000 kroner i samarbejder, fortæller Hans Jørgen Andersen, institutleder for arkitektur, design og medieteknologi på Aalborg Universitet.

Universitetet får mulighed for at trække på Samsungs bagland med udviklere inden for Android-platformen i Danmark, Norden og Polen samt bruge Samsungs udviklerværktøjer. De studerende får også mulighed for at mødes med folk fra Samsung og fortælle om deres gode ideer.

»Aftalen har ingen slutdato og handler ikke kun om VR. Om 18 måneder ser vi måske VR køre for sig selv, og så ligger fokus på Tingenes Internet (IoT). Så kører vi videre dér. Vi ønsker at drive det videre og se, hvad det kan blive til,« siger Claus Holm.

Han lægger ikke skjul på, at det er universitets undervisere, der med deres engagement har lagt grunden til innovationslaboratoriet, som har været på tegnebrættet et års tid men lanceres nu, hvor det ikke forstyrrer læseplaner og eksamener.

»Vi samarbejder også med andre og har f.eks. taget studerende fra filmskolen i Aarhus med i dag. For os handler det ikke kun om at levere udstyr. Vi vil rigtigt gerne interagere med de studerende og give gode råd og v.eks. vurdere, om deres ideer er kommercielt mulige,« forklarer landechefen.