»Der er andet end bare penge«

I modsætning til størstedelen af danskerne tør 25-årige Mette Drabæk godt stifte egen virksomhed. Trangen til at skabe handler ikke om at fylde pengepungen, men om at give mening.

Foto: Camilla Rønde. Mette Drabæk er studerende på CBS og iværksætter. Hun tror på, at man kan skabe sig en tilværelse ved at skabe en virksomhed. Sammen med sin ven Simon har hun stiftet en jagtklub, der på rekordtid har fået 60 medlemmer. Hun er fotograferet i Kongens Have med Simons riffel.
Læs mere
Fold sammen
Gode ansættelser med en årlig indsprøjtning af miksturen lønforhøjelse og medarbejdersamtaler er medvirkende til, at danskerne stifter færre virksomheder end vores vesteuropæiske naboer. Velstanden har så at sige gjort danskerne magelige i en sådan grad, at den gode idé måske aldrig slipper ud i verden.Men for 25-årige Mette Drabæk handler det om at skabe noget andet end en penge­maskine.»Man skal lave ting, der giver mening. Det skal være noget, der har en værdi for samfundet – og ikke bare skaber profit. Jeg mener faktisk godt, vi kan skabe begge dele,« siger hun.Det håber hun også, at hendes seneste projekt kan. Det er et værktøj, der kan diagnos­ticere en række typer kræft i en meget tidlig fase. Produktet er ikke færdigudviklet, men idéen og forretningsmodellen er nomineret til at være årets bedste virksomhedsidé i kategorien »Life Science og Medtech« ved dette års Venture Cup, der er en international konkurrence for opfindsomme studerende, der gerne vil være iværksættere. »Begge mine forældre er faktisk ansat i den offentlige sektor. I forhold til al teori burde jeg slet ikke være iværksætter,« siger Mette Drabæk, der også er ansat i Leo Pharmas globale marketingafdeling. Hun kan godt lide kasser, kategorier og styregrupper. På den måde adskiller Mette Drabæk sig fra billedet af en iværksætter, der springer fra projekt til projekt og prøver at nedbryde strukturen for at finde guldminen i den unikke idé.Kan du li’ Cooperate?Mette Drabæk er stadig studerende, men skal til at skrive sit speciale. Når hun er færdig, er hun uddannet cand. merc. i Innovation og Business Development fra CBS. Desuden har hun taget en minor i bioentrepreneurship.Selv om det kunne være fristende at tage ophold i et større velrenommeret firma, finder Mette Drabæk det lige så sandsynligt, at hun vil forsøge sig med sit eget projekt.»Der er en danskhed, jeg tror, så småt er ved at forsvinde blandt unge studerende. Lidt groft sagt kan man vel sige, at de studerende på CBS er delt i to. Dem der vil have kontor på McKinsey, og dem der drømmer om at starte deres eget projekt,« siger hun. Hun er selv næstformand i en organisation, der hjælper andre med at etablere sociale virksomheder. Netop de sociale virksomheder kan ifølge Mette Drabæk være med til at fremdrive mere iværksætteri og flere nye vækstvirksomheder herhjemme.»Jeg synes, det er lige så sejt at være cooperate. En god løn og et spændende miljø hvor man kan udvikle sig. Men hvad så? Der er noget andet end bare penge. Det handler nok om at skabe,« siger hun, og forklarer at hun netop har stiftet den første jagtklub på CBS. Allerede nu er der 60 medlemmer. Således har Mette Drabæk kastet sig ind i endnu et nyt projekt. Noget danskerne sjældent tør, men som der er et behov for, at flere unge skal kunne, hvis mission ud af krisen skal løses.