Denne mand har solgt ejendomme for milliarder

I Finansiel Stabilitet solgte Jes Transbøl masser af strandede ejendomme – hos DSB skal han både sælge tomme bygninger og give andre nyt liv.

Foto: Thomas Lekfeldt. Jes Transbøl lægger mange kræfter i at udvikle Hovedbanegården - f.eks. her, hvor et tidligere billetkontor er omdannet til en kaffebar. Foto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

I det forrige job hos Finansiel Stabilitet var opgaven for ejendomsveteranen Jes Transbøl at sælge og afvikle så mange af de strandede bygninger hos statens bankoprydder som muligt. Jobbet som direktør for DSB Ejendomme har derimod flere facetter, for nok har DSB efterhånden masser af overflødige bygninger og jordarealer, men de skal kun sælges og afvikles, hvis det ikke giver mening at udvikle dem.

»Når vi ikke længere skal bruge en bygning, så spørger vi: Kan vi skabe liv, kan vi skabe cashflow? Vores bygninger er tilknyttet transport og ligger ofte centralt,« siger Jes Transbøl.

Har solgt for milliarder

På halvandet år solgte han ejendomme for rundt regnet et par milliarder i Finansiel Stabilitet, der skal nedlægges, når trådene fra en halv snes skibbrudne banker er redt ud. Derfor var stillingen reelt tidsbegrænset, og han sprang sidste forår til posten som chef for DSBs store ejendomsafdeling. Her blev der i 2014 solgt grunde og bygninger for over 600 mio. kr., og inden for et-to år forventer han at sælge for yderligere trekvart milliard. De større opgaver bliver at få solgt den store godsterminalbygning på Kalvebod Brygge og – lidt længere ud i horisonten – at få udviklet eller solgt det store godsspor sydøst for Dybbølsbro Station.

Og så skal han og hans folk også holde styr på 3.000 lejekontrakter, flere hundrede bygninger samt bygge- og renoveringsprojekter. I øjeblikket handler meget om at udvikle tidligere billet- og stationskontorer, som gradvist er afløst af automater, netbetjening og billetsalg i kiosker, så mange kvadratmeter er blevet ledige.

Blandt andet lægger han mange kræfter på Hovedbanegården, hvor viften af butikker og spisesteder hele tiden bliver bredere.

Baggrund fra bank

Med de mange opgaver trækker Jes Transbøl dagligt på erfaringer fra foreløbig 13 år i ejendomsbranchen, men som mange andre begyndte han i finansverdenen. Han blev udlært i Jyske Bank, og her var han 11 år i alt og dernæst et par år hos computerproducenten Compaq med ansvar for leasing.

Så fik han lyst til noget helt andet – og fik muligheden i TK Development. Her var han god til at afslutte projekter ordentligt, mens organisationen før ofte havde drønet videre til næste opgave.

Han var med til at udvikle tredje etape af Holbæk Megacenter og havde ansvaret for udlejningen af Spinderiet i Valby.

Siden fulgte nogle år hos projektudvikleren og entreprenøren KPC, hos Ejendomsinvest og som selvstænding, inden han kom til det kommunale Københavns Ejendomme, et af landets største ejendomsselskaber.

Jes Transbøl har selv tegnet Hareskovby-huset, hvor han bor med sin hustru og parrets datter på ti år. Familien ynder at rejse langt og har f.eks. været i Indien, Venezuela og Vietnam og kørt med autocamper gennem USA og New Zealand.

På egen hånd løber han gerne i Hareskoven eller tager en tur på mountainbike, senest suppleret med landevejsture sammen med en gruppe andre ejendomsfolk.