Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den virtuelle gigant er kommet til København. Foran flere end 6.000 deltagere fremlagde topchefen for softwaregiganten VMware, Paul Meritz, tirsdag formiddag planerne for at smelte computere, mobiltelefoner, servere og netværk sammen i »den virtuelle gigant«, hvor alle programmer kan bruges hvor som helst og på et hvilket som helst udstyr takket være den fremadstormende teknologi, der hedder virtualisering, parret med stadig bedre internetforbindelser.
Dermed bliver det stadig mere underordnet, hvilket styresystem o.s.v. man har på f.eks. sin computer, og det kan sætte giganter som Microsoft noget ud af spillet.
Det samme overalt
Fra næste år vil man oven i købet kunne få samme skrivebord leveret med samme programmer på tværs af alt udstyr - en Windows-PC, en Apple-iPad eller en Dell-Streak-lommecomputer - fordi intet af det er installeret på selve udstyret. Og man er altid, hvor man forlod programmet eller flyttede vinduet hen på det andet udstyr, når man åbner det på en anden maskine.
Konferencen VMworld Europe 2010 er en af de største på området og holdes for første gang i Danmark, mere præcist i Bella Center i København 12.-14. oktober. »Virtuelle veje - virkelige skyer« er årets motto.
Konferencen er, som det hedder i IT-kredse, et økosystem, hvor VMware godt nok er omdrejningspunktet, men hvor alle samarbejdspartnere og leverandører er det, der virkelig får teknologien ud over rampen.
Som i et pizzakøkken
Det er netop nu, at det faktisk lykkes at få frigjort softwaren fra den enkelte computer eller telefon og gøre den tilgængelig overalt. Programmerne kræver ikke længere særlig betjening på bestemte servere. Nu kan de selv betjene sig, hvor der er ledig og god kapacitet.
Og man kan køre flere forskellige styresystemer - Windows, Linux m.fl. - på samme server, fordi de hver især er en lille såkaldt virtuel maskine og dermed ikke lægger beslag på hele serveren som tidligere.
Dermed kan man for alvor udnytte »cloud computing«, der meget passende bliver beskrevet som et pizzeria - man har ikke tid til selv at lave den og intet pizzakøkken. I stedet bestiller man den fra nogen, som kan klare opgaven, og er man mere sulten, bestiller man lidt mere, som leveres straks efter.
Windows og Linux glider i baggrunden
Der er, med VMwares globale marketingsdirektør Rick Jacksons ord, tale om »en rejse mod større effektivitet i IT, større fleksibilitet og bedre muligheder for at understøtte forretningen« til »en brøkdel af, hvad det ellers ville koste« - altså strikke IT sammen, så den til enhver tid passer til, hvad virksomheden har brug for.
I 2009 overgik antallet af virtuelle servere ifølge analysehuset IDC antallet af fysiske servere, hvilket understreger skiftet. »Virtualisering har fat i stort set alle brancher i dag: dagligvarer, bryggerier, kageproduktion, alt. Traditionelle styresystemer som Windows og Linux kontrollerer nu ikke længere hardwaren. Det sker gennem et nyt lag, virtualisering, og det gør det hele langt mere effektivt og skaber, hvad vi gerne vil kalde den nye infrastruktur. Det er her, at innovationen sker,« siger VMwares topchef, Paul Maritz.
Det hele kan flyttes rundt
Det vil alt sammen blive styret gennem virtuelle datacentre, hvor man kan sætte regler op for, hvilke programmer der er forrang, eller forhindre, at konkurrerende firmaers programmer bruger samme servere. Dermed bliver det også lettere at udlicitere IT - eller tage det tilbage igen. For alle regler er sat op og kan følge med det virtuelle datacenter.
Efterhånden som de traditionelle styresystemer toner ud i baggrunden, vil programmeringsmiljøer vinde frem, for det er her, at programmørerne trækker de oplysninger ud, som skal kunne vises overalt via et almindeligt internetprogram, som i dag er i stand til at udføre en masse opgaver, uden at man har særskilte programmer installeret.
Dermed kan man bruge dem overalt og på hvad som helst - en PC, en mobiltelefon, en tavlecomputer o.s.v. - blot der er en internetforbindelse. VMware samarbejder med internetgiganten Google og Salesforce.com, der sælger softwaretjenester leveret over nettet, om at bruge open source-programmet Spring Framework til Java.
»Vi kan ikke holde alt det udstyr ude af IT. Derfor skal vi finde en fælles måde at betjene dem alle på. Dette vil det handle om de næste fem-ti år,« siger Paul Meritz. Men da der ikke altid er netforbindelse, vil alt automatisk kunne synkroniseres til PCen, så man f.eks. kan arbejde i et fly og siden, når der igen er forbindelse, synkronisere de ændringer, man i mellemtiden har lavet i dokumenter m.m., tilbage til serveren.