Den værst tænkelige sag for Danske Bank

Nyhedsanalyse: Tilliden til hele Danske Bank som institution og til hele det danske banksystem må nu lide et afgørende knæk, efter at Danske Bank-koncernen er sigtet for kursmanipulation.

Peter Nyholm Jensen, finansredaktør på Berlingske Business. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For der er ikke tale om en hvilken som helst sag om fusk med en aktiekurs. Denne gang sættes der spørgsmålstegn ved, om landets største bank har fiflet med centrale dele af det finansielle system for egen vindings skyld.

Taberne er de boligejere og virksomheder, der ifølge sigtelsen fra anklagemyndigheden har betalt for meget for at låne. Perspektiverne er så alvorlige, at nogle boligejere og virksomheder med rette kan sætte spørgsmålstegn ved, om den rente, de betaler, er korrekt fastsat i Danske Bank. Endnu kender vi ikke sagens omfang, eller hvor langt den går op. Men dét, at Danske Bank spiller hovedrollen, gør sagen meget penibel.

Hidtil er det lykkedes for landets største bank at styre gennem finanskrisen uden direkte at sidde på anklagebænken. Alle er vel enige om, at banken havde forkøbt sig, ramte krisen skævt og fik meget hjælp af staten. Men at man direkte brugte sin størrelse og magt over de svært gennemskuelige finansielle mekanismer til at snyde kunderne. Dét er nyt og overordentligt pinligt for banken og dens datterselskab Realkredit Danmark, og det kan måske være med til at give vind i sejlene til de politikere, der kræver banken splittet op for at reducere risikoen for landets økonomi.

Det kan tilmed blive overordentligt dyrt for Danske Bank, for i andre lande og særligt i Storbritannien har banker måttet betale milliardbøder i lignende sager om rentefusk.

Nøgleordet i den kommende retssag er den såkaldte CIBOR-rente, som lån og finansielle aftaler for hundredvis af milliarder er knyttet til. Bankerne har via et sindrigt system selv fastlagt denne dag-for-dag-rente. Det store spørgsmål var – og er stadig – den dag i dag, om denne rente var fastlagt korrekt.

I teorien skal CIBOR afspejle den rente, som bankerne låner til hinanden på kort, usikret basis. Men Nationalbankens embedsmænd fik mistanke om uærligt spil, da renten i en periode lå overraskende højt. Det skete endda, efter at den danske statsgaranti til bankerne var trådt i kraft i 2008, og det gav således ingen mening, at CIBOR lå for højt. For alle bankernes lån var jo sikret af den danske stat.

Betænkningerne og de kritiske spørgsmål blev i en lang periode holdt skjult for offentligheden. Men Nationalbankens handlemønster var ikke til at tage fejl af. Man meldte sig ud af CIBOR-samarbejdet med bankerne og lagde afstand til det.

Men først da der for alvor begyndte at komme gang i farverige, lignende sager i udlandet, skete der noget herhjemme.

Berlingske Business var frontløber og kørte talrige forsider på de alvorlige anklager og aggressive udmeldinger fra investorer, der havde mistet tilliden til CIBOR. En af de mest interessante ting var en kontroversiel rapport fra en obligationsekspert hos SEB, der konkluderede, at danske boligejere og virksomheder havde betalt milliarder af kroner for meget for at låne.

Fra begyndelsen var der politisk vilje til at kigge nærmere på rentefastsættelsen. Og i takt med afsløringerne voksede presset på daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), der på et pressemøde 27. september 2012 meldte sig med en historisk oprydning i det danske bankrentesystem. Han krævede blandt andet den mere troværdige CITA-rentesats indført som alternativ til CIBOR.

Han satte også gang i en større undersøgelse af CIBOR-renten. Det er formentlig denne, som vi nu endelig ser en del af resultaterne af.

Det spændende bliver nu perspektiverne. Er sagen en enlig svale i en gruppe hos Danske Bank, eller er der tale om mere systematisk snyd og aftalt spil bankerne imellem?