Den universelle mobiloplader er klar i 2011

Til næste år kommer den universelle oplader til mobiltelefoner.

Foto: S¿ren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra starten af det nye år skulle den universelle mobiloplader endelig være på markedet. Det fortæller EU-Kommissionen, som forventer at en aftale med mobiltelefon-producenterne om en fælles standard for opladere kan underskrives til efteråret, skriver Futurezone. En talsmand for Kommissionen sagde fredag, at den universelle oplader sandsynligvis kan købes i de første måneder af 2011.

Allerede sidste år truede EU-Kommissionen med at tvinge branchen til at indføre en fælles standard for opladere. Men i mellemtiden har en stor gruppe af producenter og teleoperatører har selv taget skridtet til at udvikle en standard for opladere under navnet Universal Charging Solution (UCS) baseret på micro-USB.

Dermed skal det være slut med at rode rundt med forskellige opladere til hver telefon - fremover skal én oplader passe til alle telefoner.

Det er de helt store spillere som Nokia, Samsung, SonyEricsson, Apple, LG og Motorola, der støtter den fælles standard.

Men den universelle oplader fungerer selvsagt ikke med de gamle mobiltelefoner, som ikke har et micro-USB-stik.

Den 1. januar 2012 er sat som skæringsdato. Fra denne dato skal flertallet af de nye mobiltelefoner på markedet understøtte den universelle oplader.

Beslutningen om at vælge micro-USB skyldes også, at næsten alle mobiltelefoner efterhånden har datafunktioner og dermed i forvejen bruger micro-USB til dataoverførsel mellem telefon og computer.

Branchens egen organisation, GSM Association, har regnet sig frem til, at standby-forbruget kan reduceres med 50 pct. og der kan spares 51.000 tons overflødige opladere ved at indføre den fælles standard. Og dertil kommer, at vi stakkels mobilbrugere slipper for at skulle rode rundt for at finde den rigtige oplader til telefonen.

De nye UCS opladere skal overholde en række standarder for energieffektivitet. Ifølge GSMA kan mængden af opladere, der skal produceres, reduceres med 50 procent når den fælles standard er indført.

En fælles standard ville betyde, at man ikke længere behøver smide sin gamle oplader væk, når man skifter telefon, og nye telefoner kan leveres uden en ny oplader. Det kunne også betyde, at nye mobiltelefoner bliver lidt billigere.