Den tunge brite med de vrede aktionærer

Tidligere Pandora-topchef og bestyrelsesformand Allan Leighton står igen som en helt central figur, når straffesagen mod Pandora afgøres. Aktionærer hvæsser knivene mod briten med det tunge CV.

Aktionærer får givetvis blod på tanden, hvis landsretten i denne uge dømmer Pandora og åbner for en række erstatningssager mod Allan Leighton. Arkivfoto: Camilla Rønde Fold sammen
Læs mere

Hold det enkelt. Det er første punkt i Pandoras tidligere topchef og bestyrelsesformand Allan Leightons guide til, hvordan man får en succesfuld forretning op at stå.

Men det gode råd, som blev givet af Leighton til det britiske medie Startup for godt 12 år siden, kan formenligt ikke alene rede trådene ud for den velrenommerede forretningsmand.

For med den verserende straffesag mod Pandora er kravene mod Allan Leighton igen blusset op. Vrede aktionærer mener, at han og virksomheden alt for sent informerede om et dyk i omsætningsvæksten tilbage i sommeren 2011. Og de omkring 40 aktionærer vil forsøge at få erstatning fra den britiske forretningsmand, der blandt andet er blevet kaldt »the best connected man in the business world« af avisen The Guardian.

Det er dog langtfra en tilfældig erhvervsmand, aktionærerne har taget kampen op imod. Ved første øjekast adskiller han sig ikke fra så mange andre i toppen af erhvervslivet. Han ønskede som barn og teenager at blive professionel fodboldspiller. Han har vinderinstinkt, må man forstå. Uheldigvis for den drøm brækkede han benet seks steder, og han måtte skrinlægge en drengedrøm, som han berettede i et interview med Management Today.

Skuffelsen blev dog afløst af prangende uddannelse på Harvard University og flere centrale bestyrelses- og direktionsposter i britisk erhvervsliv.

Det er således noget af et CV, som den 62-årige forretningsmand kan præstere. Han har været administrerende direktør i den britiske dagligvaregigant Asda. Samtidig har han siddet for bordenden i det britiske postselskab Royal Mail.

Og det er blot nogle nedslagspunkter i CVet, der naturligvis også vakte opsigt, da det lykkedes Pandoras ejer Axcel at hente Leighton til virksomheden i 2010 som bestyrelsesformand.

Selv om han har svævet på de højeste tinder i erhvervslivet, følger han dog formentligt også med i, hvad dommerne i en dansk landsret kommer frem til i den verserende straffesag på fredag. For som professor i børsret på Aarhus Universitet Paul Krüger Andersen, bemærker, kan sagen formentligt give aktionærer yderligere blod på tanden, hvis Pandora dømmes skyldig.

Også hos Erik Bomans fra konsulentvirksomheden Deminor, der fører sagen for en gruppe utilfredse aktionærer, holder man øje med sagen. Den kan nemlig give yderligere ammunition til erstatningssagerne mod Leighton, hvis Pandora straffes i landsretten, mener Bomans.

Og så er spørgsmålet, om det er nok med et forretningsmotto om at holde det enkelt. Eller om den britiske »forretningsguru«, som Wall Street Journal tidligere har døbt Leighton, slet og ret må til lommerne for at mildne vreden hos kredsen af aktionærer, der vil have erstatning fra Leighton.