Den trådløse oplader er på vej

Fujitsu har udviklet en teknologi til trådløs energioverførsel, der forventes klar i 2012.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japanske Fujitsu melder om et gennembrud inden for trådløs strøm. Det er en gammel drøm at sende energi trådløst gennem luften. Men selvom der bruges store summer på at forske i trådløs opladning, er det stadig ikke lykkes at få det til at fungere godt nok. Det eneste man kan købe er induktionsopladere, og de kræver at genstande placeres på selve pladen for at lade dem op.

Fujitsu har nu udviklet en teknologi som langt om længe skal gøre drømmen til virkelighed. Den bruger den såkaldte magnetiske resonans, som mange andre forskere også har arbejdet med. Det kendes også fra akustik, hvor man kan få en stemmegaffel til at vibrere ved at holde den ved siden af en anden vibrerende stemmegaffel. I dette tilfælde sker der en akustisk kobling, så begge gafler vibrerer i samme takt.


I en trådløs oplader er det strøm, der overføres fra den ene spole til den anden. Men princippet er det samme. Det kunne f.eks. bruges til at oplade mobiltelefoner eller håndholdte computere og man kunne også forestille sig, at elbiler kunne oplades selv mens de kører.

Fujitsu fortæller at man nu kan overføre energi med 85 pct. effektivitet inden for opladerens trådløse rækkevidde. Den nye teknologi skulle gøre det meget lettere at udvikle enheder der kan oplades trådløst. Men det ser ud til, at teknologien kræver helt nye enheder og ikke fungerer med eksisterende udstyr, heller ikke selvom man tilslutter en adapter.

Den japanske producent forventer at de første produkter med den nye teknologi til trådløs energioverførsel vil være klar i 2012.


Danske undervisere og studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus har også udviklet en teknologi, der skal sørge for trådløs opladning. De viste tidligere i år en prototype på den trådløse oplader, der indtil videre har form af en ring af kobbertråde med en diameter på 30 centimeter. Ringen sender strømmen til en lille spole, som er indbygget i en håndledsbåret computer til ældre mennesker.