Den succesfulde arving bag kæmpe børsnotering

Hun blev kastet ud på dybt vand i en alder af 24 år, da hendes far døde og overlod familieimperiet Kinnevik i hendes hænder. Seneste succes er børsnoteringen af netbutikken Zalando.

Siden Cristina Stenbeck overtog selskabet fra sin far er aktiekursen steget med over 450 procent. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eftersigende var hun lige så overrasket som alle andre, da hendes far annoncerede, at hun var tronfølger og skulle overtage familieimperiet efter ham.

Cristina Stenbeck var dengang 19 år gammel og familiens selskab Kinnevik var over syv milliarder kroner værd. Født og opvokset i New York var det på det tidspunkt kun et års tid siden, hun lærte svensk. Få år senere døde faren pludseligt, og hun stod som de facto leder af et af Sveriges største investeringsselskaber.

»Der var mange mennesker, der havde store forventninger. De havde investeret i en 59-årig serie-iværksætter, som havde brudt monopoler og bygget over 200 virksomheder siden 80erne, og i stedet fik de 24-årige mig,« har hun tidligere fortalt Financial Times.

Men trods manges bange anelser er det stort set kun gået fremad for Kinnevik, der investerer i en række selskaber, der stort set alle orientererer sig mod medier eller kommunikation. Tele2, MTG, Metro-aviserne og Zalando er bare et par af selskaberne.

Aktiekurs på himmelflugt

Cristina Stenbeck begyndte som næstformand i bestyrelsen i de første fire år, inden hun selv overtog tronen. Ser man på perioden, siden faren døde, er aktiekursen steget med 450 procent, så selv om mange investorer var nervøse ved udsigten til den unge hovedaktionær, er de fleste nok ganske tilfredse.

Cristina Stenbeck har selv forklaret i interviews med internationale medier, hvordan rollen med aktivt ejerskab var noget, hun lærte af sin far og ryggraden i hendes ledelsesstil. En anden læresætning var at omringe sig selv med dygtige folk, der er villige til at dele ud af deres viden.

Blandt de mest interessante beslutninger er investeringerne i digitale forretninger som den amerikanske rabatkupon-tjeneste Groupon og Zalando, der i dag er Europas største modebutik på nettet.

Tysklands største tech-notering

I januar overtog Cristina Stenbeck posten som bestyrelsesformand i Zalando, som Kinnevik ejer 37 procent af. I perioden op til var Kinneviks aktiekurs under pres forud for den kommende børsnotering, fordi investorerne frygtede, at netbutikken ikke kunne fastholde de imponerende vækstrater.

Trækket er klassisk Stenbeck, vurderer flere analytikere. Andre arvinger til trecifrede millionbeløb på bankbogen ville være fristet af at læne sig tilbage og nøjes med overordnede poster. Men ikke Cristina Stenbeck, der deltager aktivt i flere bestyrelser for selskaber, Kinnevik har investeret i.

»Det kunne jeg også gøre. Måske kunne jeg bare nøjes med at være bestyrelsesmedlem. Men det gør jeg ikke. Der er meget, der skal gøres,« som hun siger til Financial Times.