Den store byttedag er ikke så stor som forventet

27. december er traditionelt en af de store dage for at bytte julegaver, men sådan er tendensen ikke i år.

Foto: Axel Schütt. Flere danskere vælger alligevel ikke at bytte så mange julegaver som ventet på årets store byttedag den 27. december.
Læs mere
Fold sammen

En af landets traditionelt største byttedage er søndag skudt i gang ude i butikkerne.

Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 virksomheder, forventer travlhed og gavebytteri for 250 millioner kroner i år.

Men den forventning ser det ikke ud til, at danskerne indfrier her på butikkernes første åbningsdag efter jul.

- Nej, jeg skal ikke bytte gaver i dag. Lad det nu lige være jul lidt endnu, og så kigger vi på det med at bytte gaver en anden dag, siger Simone Justesen fra Amager på Strøget i København.

Og det tyder på, at der er flere danskere end Simone Madsen, som har valgt at se 27. december som en ekstra helligdag i år.

Københavns butikker er ikke pakket mere ind i mennesker end en normal hverdag, og flere butikker har, på trods af Dansk Erhvervs udsigt til ekstra omsætning, valgt at holde lukket.

Også hos tøjbutikken H&M i det indre København er der overraskende stille.

- Jeg har arbejdet i H&M i mere end 30 år, og jeg har aldrig set det være så stille 27. december, som det er i dag. Jeg begynder snart at sende personale hjem, for vi har fejlvurderet, hvor mange der ville komme, siger kvinden bag kassen, som ikke ønsker at opgive sit navn.

I et par jyske storbyer tegner det samme billede sig. Der er ikke usædvanligt travlt i Kolding Storcenter, og Centerchef i Aalborg Storcenter, Preben Bjerregaard, fortæller, at de havde forventet flere besøgende, end tilfældet er.

- Jeg tror, at folk tager det som en 3. juledag og bliver hjemme til familiehygge i stedet, nu det jo også er søndag. Selv om det meste er åbent, så tager folk det som en normal søndag i weekenden, tror jeg, siger Preben Bjerregaard til Ritzau.

Men på trods af at 27. december i år ser ud til at blive "en blød pakke" for butikkerne, så er centerchefen ikke bekymret.

- De næste dage bliver heftige. Der er mange udsalg, og gaverne skal jo byttes.