Den største lygtepæl er ledig

De politiske partier brænder de næste små tre uger millioner af kroner af på valgplakater, videoreklamer, printannoncer etc., men på det største medie, Google, er en helhjertet indsats svær at få øje på. ”Det giver ingen mening”, mener Digital Performance marketingspecialist.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har udskrevet folketingsvalg. Valgplakat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Valgkampen er skudt i gang, og de danske partier er i fuld gang med at brage budskaber ud til danskerne via plakater på lygtepæle, i avisannoncer, via de allestedsnærværende videoannoncer, på de sociale medier og via en massiv PR-indsats, men på Danmarks største medie, søgemaskinen Google, glimrer de ved deres fravær, skrive Markedsføring.dk.

- 90 pct. af danskerne bruger hver dag Google som opslagsværk, og det er her, danskerne foretager deres research om stort og småt, siger Jackie Frandsen, Head of Bought Media hos Digital Performancemarketing bureauet iProspect.

- For mange er Google derfor også stedet, man starter sin informationsindsamling, men der løber man hurtigt panden mod en mur, hvis man forsøger at gøre sig klogere om, hvor krydset skal sættes, fortsætter han.

Indsatsen svarer stort set til det billede, der tegnede sig ved den seneste kommunale valgkamp i 2013, og det ærgrer Jackie Frandsen, at de danske politiske partier stadig tøver med indsatsen på søgemaskinerne.

– Groft sagt leverer alle partier fra SF til De Konservative det samme budskab på Google, ”Det handler om mennesker”, og det er jo svært ikke at være enig i det. Problemet er, at søgemaskinemarkedsføring er så underprioriteret, at hvis der endelig dukker søgeresultater op fra partierne, når brugerne søger efter folketingsvalget, så er budskabet så intetsigende, at det ikke er værdiskabende for de fleste brugere, siger Jackie Frandsen.

Den uudnyttede store kanal

Det er tankevækkende, når man i Reklameforbrugsundersøgelsen 2014 kunne konstatere, at markedsføring via søgemaskiner er det største digitale satsningsområde for danske annoncører.

– Meget få partier og kandidater har gjort noget så enkelt som at optimere navne, budskaber, blogs eller websites på Google, så vælgerne hurtigt kan finde uddybende informationer om dem. Det er ærgerligt, for det er en uudnyttet kanal med direkte adgang til vælgerne, når de netop er opsøgende, siger han.

Han bider især mærke i, at i en valgkamp, hvor meget tyder på, at det er de mange tvivlere,hele 22 pct. ifølge politiko.dk, der kommer til at afgøre slaget, ikke er mere fokus på det, søgemaskinerne kan hjælpe partierne med.

– En tvivler søger efter rådgivning, og derfor giver det ingen mening, at partierne er så tamme på søgemaskinerne, siger Jackie Frandsen.

Tamme kandidater

Hvad mener du med tamme?

– Jeg mener, at den enkelte kandidat og partierne har en åben dør til brugerne, hvor de har en enestående mulighed for at fortælle, hvad de har på hjertet. Hvorfor de kan og vil gøre Danmark til et bedre sted og ikke mindst, hvorfor de skal have stemmerne fra de 22 pct., der tvivler

– Prøv eksempelvis at søge på ”Folketingsvalg” på Google. Her dukker ingen partier op på den vigtige første side. Havde et af dem været bare lidt fremme i skoene, så havde de sørget for det lang tid før, da det ikke er overraskende, at valget falder nu, siger han.

Men hvad kan de politiske partier, og den enkelte kandidat, gøre ved det?

– De kan begynde med det helt enkle. Køb en Adwords-annonce og vær synlig på de mest søgte søgeord udover kandidatens og partiets navn, så de kommer frem i søgeresultater (dit navn, kerneværdier, hovedbudskaber, område, etc.). Men også ved at følge de dagsaktuelle temaer og give deres besyv med, så brugerne kan føle et nærvær. Det er en direkte vej til dine vælgere. Pladsen på Google er ligeså vigtig som den på lygtepælen nede på hjørnet, slutter Jackie Frandsen.