Den sidste Lego-kritiker er overbevist

Milliongaver fra Lego og et væld af møder med Lego-toppen skabte engang bekymring for demokratisk underskud i Billund Kommune. Men i dag er kritikken forstummet fra selv den skarpeste Lego-kritiker i kommunen. »For Lego kræver ikke noget til gengæld,« siger den omvendte kritiker.

»Det er svært at være kritisk over for nogen, som giver så mange penge til kommunen, og så synes jeg også, at det væsentligt at få med, at familien opfører sig ordentligt og respektabelt,« siger Ole Marcussen, der som byrådsmedlem i Billund Kommune og tidligere lokalformand i fagforbundet 3F ellers tidligere har været skeptisk over for Legos dominans i Billund. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis der er én familie i Billund Kommune, som man i hele byrådssalen fra venstre til højre har respekt for og nødigt vil undvære i kommunen, er det Lego-familien. Byrådsmedlemmerne er også begejstrede for Lego-koncernens daglige ledelse, Legos fonde og Legos ideer til en bedre kommune. Ikke mindst værdsætter man i byrådet de mange millioner kroner, som flyder fra Lego til kommunale projekter i tilknytning til skoler, bibliotek teater og mere.

Samarbejdet mellem verdens næststørste legetøjskoncern og den sydjyske kommune er blevet tættere og tættere de seneste ti år, lyder det i dag fra Ole Marcussen, medlem af økonomiudvalget i Billund Kommune. Udbygningen af samarbejdet er sket i takt med, at Legos forretning er gået fra krise til succes, og legetøjskæmpen har fået flere penge at investere i et godt forhold til nærmiljøet. Og ikke mindst til Billund Kommune.

De store pengedonationer og investeringer gør, at Lego og familien i dag er omgivet af respekt og taknemmelighed på kommunens rådhus.

»Uden Lego ville vi have været en almindelig småkedelig kommune, der havde lidt svært ved at finde finanser. Lego har bidraget med en masse til vores kommunes økonomi. Også indirekte i form af deltagelse i forskellige projekter,« siger Ole Marcussen, der, inden han blev medlem af Lokallisten, har været medlem af SF og været formand for den lokale 3F-afdeling.

Samlet set har Lego-koncernen og fonde givet tilsagn om støtte og investeringer for anslået over én mia. kroner i projekter og andet, som kommer Billund Kommune og byens borgere til gode. Med så mange penge på spil kan det være svært at kritisere Lego.

»Det er svært at være kritisk over for nogle, som giver så mange penge til kommunen, og så synes jeg også, at det er væsentligt at få med, at familien opfører sig ordentligt og respektabelt,« siger Ole Marcussen.

Andre steder giver penge indflydelse, men det sker ikke i Billund, understreger kommunalpolitikeren.

»Lego påvirker ikke det politiske system. For Lego kræver ikke noget til gengæld,« fastslår han.

Den version flugter med udlægningen fra borgmester i Billund Kommune, Ib Kristensen.

»Alle vil udviklingen i Billund by. Især handelslivet har råbt på udviklingen i mange år. Nu kommer den, og vi kunne ikke ønske os en bedre partner end Lego. Lego har historisk været en stor del af udviklingen af Billund By, men det er altid sket med respekt for demokratiet, og sådan er det også nu. Kjeld Kirk Kristiansen har passion for udviklingen af Billund, og det skal vi være taknemmelige for,« sagde Ib Kristensen i går til Berlingske Business Søndag.

Enkelte gange har der været debat om Lego-imperiets indflydelse på Billund Kommune og det lokale demokrati, men det er efterhånden ved at være en del år siden. Det skete, da visionen om at gøre Billund til »Børnenes Hovedstad« skulle udformes. Børnenes Hovedstad eller Capital of Children begyndte at tage form omkring 2009, da arkitektfirmaet Årstidernes Arkitekter fra Silkeborg vandt en konkurrence om en ny vision for Billund udskrevet af Billund Kommune. Arkitektfirmaet vandt året efter opgaven om at opføre et stort, markant kontorbyggeri for Lego tæt ved midtbyen. Hurtigt kom topfolk fra Lego, herunder også Legos ejer og æresborger i Billund, Kjeld Kirk Kristiansen, da også ind over visionen, og de satte ifølge Ole Marcussen deres præg på den.

»Jeg vil ikke sige, at jeg var kritisk, men jeg rejste spørgsmål til det i begyndelsen. Min bekymring var, at vi i kommunen bare blev vedhæng til et Lego-projekt. Hvis vi var det, skulle vi vide, at det var det, vi var,« siger han og fortæller, at det førte til debat om Legos indflydelse på det lokale demokrati.

»Vi tog nogle diskussioner, for vores vision om »Børnenes Hovedstad« skulle jo ikke kun være Legos projekt, og vi skal ikke bare understøtte Lego i noget, som kun er til gavn for Lego. Jeg oplever, at vi helt fra starten var inde og markere, at sådan skal det selvfølgelig også være. Men Lego har jo nok lidt mere power end kommunen. Det er helt uomtvisteligt, og selvfølgelig har der været lidt snak om det,« siger Ole Marcussen, der kalder den gamle debat for »en krusning« på overfladen.

»Generelt vil jeg sige, at det er et fantastisk projekt, som vi er meget heldige at være en del af,« siger Ole Marcussen og fortæller, at der ikke har været debat i byrådet om Legos indflydelse på lokaldemokratiet siden dengang.

Selv har Ole Marcussen svært ved at pege på nogle byrødder, som stiller sig kritisk over for kommunens tætte samarbejde med Lego.

»Jeg må nok erkende, at jeg måske om nogen gerne vil være kritisk, men jeg er meget positivt over for den udvikling, der har været, og jeg er også meget positiv for visionen om »Børnenes Hovedstad«. Jeg er sikker på, at vi som kommune kommer til at profitere af den,« siger Ole Marcussen.

Kjeld Kirk Kristiansen er blevet tilbudt et interview, men han giver ikke interview eller kommentarer, oplyser Lego Fondens presseafdeling.