Den oprindelige konge af overspringshandlinger fylder 25

Før der fandtes Facebook, var der én konge af overspringshandlinger på arbejdspladsen: 7-kabalen, som fulgte med Windows. Den kan nu fejre sin 25-års fødselsdag.

7-kabalen i Windows har formentlig kostet én milliard tabte arbejdstimer, når millioner af kontorfolk lige skulle have en kabale til at gå op, før de kunne vende tilbage til arbejdet. 7-kabalen kom med i Windows 3.0 og kan nu fejre sin 25-års fødselsdag. Skriver Version2.dk

I den anledning har Microsoft frigivet en ny udgave af 7-kabalen til Windows 8 og Windows 10, som bliver efterfulgt af en verdensomspændende turnering.

7-kabale kan ved første øjekast virke som et banalt spil, når kortene i 79 procent af kombinationerne resulterer i et udgangspunkt, hvorfra spillet kan gå op. Hvis man altså ikke foretager et forkert træk. Problemet: Man kan ikke vide, om et træk er forkert, da man ikke kender samtlige korts udgangsposition.

Den slags spiltekniske overvejelser har dog næppe været motivationen for sekretærer, nattevagter eller sagsbehandlere, der har dobbeltklikket på 7-kabale-ikonet i Windows. Fascinationen ved det digitale kortspil ligger nemlig i, hvor let det lige er at tage bare ét spil til i håb om den store belønning.

Belønningen har gennem årene været forskellige animationer af spillekortene, når man løste kabalen, og i den oprindelige version af 7-kabalen var animationen afhængig af processorhastigheden. Dermed kunne 7-kabalen bruges til en visuel demonstration af, hvor meget hurtigere en 486 dx4 100 megahertz var i forhold til en 486 sx 25 megahertz.

I den første udgave væltede kortene over skærmen i en kaskade, som var sært tilfredsstillende. Traditionen er fortsat i de senere udgaver, hvor kortene i den nyeste version af 7-kabalen til Windows også animeres, hvis man får kabalen til at gå op.

Mens 7-kabalen i mange år fulgte med en Windows-installation, skal den i dag installeres som en applikation fra Microsofts app-butik. Til gengæld kan man i den nyeste udgave vælge mellem flere forskellige kabaler end den Klondike-version, som er den bedst kendte variant, der også var den, der blev brugt i den originale 7-kabale.

Deltag i debatten på Version2.dk