Den nye Ulf i dansk TVs boksering

En af strategerne på det danske TV-marked, TDCs mediedirektør Ulf Lund, skal som ny topchef sikre Boxer TV en større bid af markedet. Men først har han en usædvanlig musikalsk opgave at løse.

»Det største skift bliver nok rollen. Der er stor forskel på at være nummer to, hvor man godt kan tillade sig at være lidt flabet og ironisk, og nummer et, der skal være ’voksen’,« siger Ulf Lund, der glæder sig til topjobbet i Boxer TV. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var antenne-TV-leverandøren Boxer TVs afgående topchef, Steen Ulf Jensen, selv, der kontaktede sin konkurrentkollega, TDCs medie-direktør Ulf Lund, for at foreslå ham at søge den snart ledige toppost. Efter 14 år hos TDC – og seks kommende måneders påtvungen ferie – får Ulf Lund 1. august foden under eget (og lidt mindre) bord og skal forsøge at ændre det danske TV-landskab – igen.

Med TV-serierne »LA Law« og »The Firm« i baghovedet ville Ulf Lund egentlig være advokat og procedere i retten. Gennem tre år som advokatfuldmægtig hos Nielsen og Nørager lærte han faget på den hårde måde, når cheferne returnerede hans udkast med røde streger. Som udlært advokat kørte han tæt parløb med TV-udbyderen SBS’ topchef Jesper Sehested Lund og rejste sager i EU om ulovlig statsstøtte til TV 2 og herhjemme om ulovlige reklamerabatter hos TV 2. Ulf Lund bistod også, da Canal Digital solgte sit kabel-TV-selskab til TDC Kabel-TV.

Og netop TDC Kabel-TVs navnkundige, utraditionelle direktør, Niels Breining, lokkede Ulf Lund til at skifte branche. Her skrev han nu selv under på kontrakterne i stedet for blot at pege på linjen for sine klienter. Som programdirektør nåede han to gange at forhandle TV-kontrakterne hjem og hver gang spare små 100 millioner kroner. Nu fik seerne nye kanaler, som de var glade for og gerne betalte mere for.

Efter tre år fik Ulf Lund af daværende TDC-boss Henning Dyremose besked om, at han dagen efter skulle stå i spidsen for Danmarks største kommunikationsafdeling med over 40 medarbejdere – et helt uprøvet land. Året efter overtog fem kapitalfonde TDC og ændrede hele kulturen i telegiganten.

Men Ulf Lund ville ikke kommunikationsvejen, og den nye TDC-chef, Jens Alder, satte derfor et headhunterfirma til at finde et nyt job til ham i TDC. »Ulf skal være nummer to i YouSee,« lød budskabet, så han rykkede tilbage og kørte parløb med sin gamle chef i fem år, indtil YouSee blev lagt ind under TDC.

I stedet blev Ulf Lund medie-direktør med ansvar for indhold på tværs af hele TDC – og lanceringen af blandt andet underholdningsuniverset Telmore Play, bland selv-TV og senest filmtjenesten Blockbuster. Dertil kom en langt bredere berøringsflade med også musik- og e-bogstjenester og branchearbejde i for eksempel Dansk Industri.

Nu får han svenske ejere (nemlig den svenske stat) og skal sikre den strategiske positionering af Boxer. Heldigvis er han god til svensk – og vælger da også en Volvo som den nye firmabil. Men tanken om at skifte mobiludbyder til Telia er ham dog stadig lidt for fremmed.

»Ulf er en mangefacetteret person med ret stor spændvidde – og med et enormt talent inden for denne ret store spændvidde – med en høj intelligens og en stor grad af integritet. Mange er gode til få ting. Ulf er god til rigtigt mange ting, og så er han et meget venligt og hjælpsomt menneske med en involverende måde at arbejde på. Hans store udfordring bliver at skifte fra at være en del af en ledelsesgruppe til at være manden bag roret,« siger hans studiekammerat, advokat og tidligere formand for Radio-/TV-nævnet Christian Scherfig.

Han mener, at Ulf Lund med årene er blevet bedre til at tøjle sin indimellem sarkastiske måde at udtrykke sig på, hvilket nogle gange er blevet modtaget for pålydende i stedet for humoristisk, som det var ment.

Christian Scherfig skal i øvrigt nu købe et nyt trommesæt, fordi deres fælles ungdomsrockband fra advokattiden, Office Boys, med Ulf Lund som forsanger, snart genopstår for en aften på The Standard Jazz Club i København for at runde TV-kok Claus Meyers salg af sit madimperium af. Her var Christian Scherfig advokat.