Den klassiske bankmedarbejder forsvinder

Det er de billigste og dårligst uddannede ansatte, der holder for ved fyringsrunderne i den finansielle sektor. Efterhånden som kassebetjening forsvinder fra filialerne, er der mindre brug for den klassiske medarbejder.

I takt med at de simple bankforretninger forsvinder ud af bankerne og i stedet bliver ordnet hjemmefra af kunderne selv, forsvinder også de klassiske bankmænd- og damer, som tidligere stod bag skranken i filialerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I takt med at de simple bankforretninger forsvinder ud af bankerne og i stedet bliver ordnet hjemmefra af kunderne selv, forsvinder også de klassiske bankmænd- og damer, som tidligere stod bag skranken i filialerne.

I 2013 blev beskæftigelsen i bankerne reduceret med 1.450 stillinger, i år forventes yderligere 800 at forsvinde, og det er primært de »gammeldags« bankfolk, som ryger.

»De fyrer de lavtlønnede og hyrer højtlønnede og højere uddannede i stedet for,« siger Kent Petersen, formand for de bankansattes fagforening, Finansforbundet.

I stedet er der brug for højtuddannet arbejdskraft, som kan håndtere de mere indviklede opgaver, som de senere år er blevet bankernes hovedfokus.


»De funktioner, som bankansatte udførte tidligere, klarer du og jeg selv i dag. Det er opgaver, som ikke kræver et særlig højt uddannelsesniveau, mens de opgaver, som er tilbage, er sværere og mere komplekse – for eksempel rådgivning og investeringsrådgivning, og der er større behov for IT-kompetencer,« siger Mariane Dissing, der er administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Finder nyt job

I stedet for bankelever, der sideløbende gennemfører et bankforløb, befolkes filialerne i dag af finansøkonomer, finansbachelorer eller ansatte med en anden videregående uddannelse.

Blandt de afskedigede medarbejdere når langt over halvdelen at komme i arbejde igen, inden de bliver ledige; halvdelen inden for den finansielle sektor.

En fjerdedel går på pension eller efterløn, mens en anden fjerdedel får andet kontor- eller handelsarbejde, oplyser Finansforbundet, som har et fælles outplacement-projekt sammen med a-kassen FTFA og Mercuri Urval for at finde nye job til de afskedigede medarbejdere.

Netop denne type tiltag vil være et af omdrejningspunkterne for Kent Petersen ved sektorens overenskomstforhandlinger, der begynder 15. januar.

Ledigheden blandt Finansforbundets medlemmer er fortsat lav, nemlig 2,8 procent. Det er en stigning fra bare 0,5 procent før krisen.