Den kemiske industri fylder mere, end vi tror

Der er over 700 virksomheder i Danmark, som beskæftiger sig med kemiske produkter.

Foto: Uffe Weng. Nordcoll er blandt de virksomheder der udvider kemi og industriproduktionen i Danmark.
Læs mere
Fold sammen

Almindeligvis forbinder vi kemisk industri med Tyskland. Det er her, man har de store verdenskendte producenter som Hoechst, BASF og Bayer Kemi.

Men den kemiske industri i Danmark er større, end man tror. Det er f.eks. Cheminova, (skadedyrsbekæmpelse), og Sun Chemical, tidl. Kemisk Værk Køge, (farvepigmenter). Den omfatter også farve- og lakfabrikker som Flügger, Gori, Hempel og Dyrup. Men tillige en lang række mindre specialvirksomheder, der fremstiller byggematerialer som epoxy, fugemasse, rustbeskyttelsesmidler, rensningsmidler, kosmetik, sæbe og meget andet. En nærmere analyse viser, at der er op imod 700 danske virksomheder, som på den ene eller den anden måde producerer, sælger og udvikler produkter baseret på kemiske opskrifter. I alt omsættes der for ca. 11 mia. kroner.

Hvis du lige tænker dig om, er det måske ikke så mærkeligt endda. Gå din husholdning igennem. Den rummer som regel både flasker med terpentin, acetone, rensebenzin, salmiakspiritus, sprit og meget andet.

Eller gå ud i din garage og kig på sortimentet af bilplejemidler – det er også kemisk industri.

Eller kig i skabet i badeværelset. Kosmetik og sæbe – igen kemisk industri.

»Man bliver forbavset over, hvor mange virksomheder der er i den kemiske industri i Danmark, når man graver sig lidt ned i det,« siger Christian Aarosin, virksomhedsmægler og strategisk rådgiver fra Sesam Partners, der rådgiver om køb og salg af virksomheder.

Han har bl.a. bistået virksomheden Nordcoll med opkøb i branchen. Nordcoll har ambitioner om at blive en førende kemisk virksomhed i Danmark.

En blandet landhandel

Nogle virksomheder er simple. En blande­maskine og nogle store kar kan udgøre produktionsapparatet Andre er mere kapitaltunge. Grundlæggende kræver kemisk industri stor indsigt. Især fordi dokumentationskravene er høje. Det er blevet mere kompliceret at begå sig i branchen.

»Jeg må sige, at overraskende mange kemiske virksomheder er interesserede i at tale salg eller samarbejde,« tilføjer Christian Aarosin.

Det hænger ifølge Aarosin sammen med, at mange af branchens virksomheder står over for et generationsskifte. En del virksomheder er grundlagt lokalt for mange år siden. De har draget fordel af, at kemiske produkter ofte har en stor vægtfylde i forhold til deres værdi. Af distributionsmæssige grunde har det derfor kunnet betale sig at producere lokalt.

Konsolideringsbehov

I dag har mange af virksomhederne i branchen ikke længere den kritiske masse af opgaver og ordrer, som er nødvendig for at gøre produktionen lønsom i en tid, hvor der stilles stadig større krav til branchen om dokumentation fra myndighedernes side.

»Der er tydeligvis et behov for konsolidering,« vurderer Christian Aarosin.