Den globale atomindustri bløder

Mens japanerne kæmper med at bringe reaktorerne på Fukushima a-kraftværket under kontrol, styrtdykker aktiekurserne på de store internationale firmaer, der leverer udstyr til a-kraftværker. Blandt de hårdest ramte er franske Areva.

Foto: JIJI PRESS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japans jordskælv og tsunami, der har ført til den værste katastrofe på et atomkraftværk siden Tjernobyl i Ukraine i 1986 har sendt svære rystelser gennem den internationale atomindustri.

Mens japanerne kæmper med at bringe reaktorerne på Fukushima kraftværket under kontrol, styrtdykker aktiekurserne på de store internationale firmaer, der producerer udstyr og værker til atomkraftindustrien. Det lige fra franske Areva og Alstom til amerikanske General Electric(GE) og svensk-schweizisk ABB.

I går faldt Areva's kurs med 9,6 procent, og i dag er kursen faldet yderligere knap syv procent. Alstom er i dag faldet med 4,4 procent. Amerikanske GE's koncernchef Jeffrey Immelt siger, at GE vil tilbyde teknisk assistance til joint-venturepartneren og den japanske regering.

Arevas koncernchef Anne Lauvergeon siger, at eksplosionerne på det japanske atomkraftværk underbygger, hvor vigtigt det er at have en strategi om at lave mere komplekse reaktorer, hvor sikkerheden er ekstrem høj. Anne Lauvergeon har været under hårdt pres for at bevare sit topjob midt i forsinkelser på et atomkraftværk, der er under opførelse i Finland.

Areva, der kontrolleres af den franske stat, mistede i 2009 en kontrakt til en værdi omkring 20 milliarder dollar til at bygge fire kernekraftværker i De Forenede Arabiske Emirater. Det fik kritikere til at stille spørgsmålstegn ved berettigelsen af Areva's mere komplekse og dyre reaktordesign.

Medlemmer af regeringer og parlamenter samt industriledere i en række lande, lige fra Tyskland til Storbritannien, USA og Indien, er kommet med opfordringer til at genoverveje procedurerne for atomsikkerheden.