Den første kineser i Grønland

London Minings jernmineprojekt i Grønland er kommet i modvind i både Danmark og blandt mulige investorer. Projektets kinesiske direktør Xiaogang Hu går i rette med den danske skepsis og har optimismen i behold.

Projektet er det bedste bud på den første store mine i Grønland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager

Man kan næsten ikke tro, at en mand som Xiaogang Hu kan skabe furore. Xiaogang Hu er direktør for mineselskabet London Minings grønlandske datterselskab. Og han er rolig og venligheden selv, da vi møder ham på Hotel Hilton i København en grå morgen i slutningen af januar.

Smilende foreslår han, at vi sætter os i hotellets Executive Lounge, hvor sofaarrangementet, ilden i pejsen og den varme kaffe illuderer hjemlig gæstfrihed.Noget af en kontrast til den furore, som Xiaogang Hu og London Minings jernmineprojekt 150 km fra Nuuk har skabt her i den sydlige del af Rigsfællesskabet.

Udsigten til mindst et par tusind billige kinesiske arbejdere bosat i lukkede lejre ved mineområdet med tilhørende havn og kraftværk har sat de danske følelser i kog. Og kritikken er haglet ned over London Mining og de grønlandske planer. Ikke mindst efter, at det stod klart, at det skulle ske med den danske regering som løftestang.

I orkanens øje og lettere forundret over det store postyr i Danmark, sidder Xiaogang Hu. Han ærgrer sig over den negative presseomtale, som også er nået til Kina. Her har både tv og aviser rapporteret om den ophedede danske debat.

»De sidste to til tre måneder har der været så mange negative nyheder i dansk presse. Om at London Mining vil forsøge at stjæle værdier i Grønland, at vi vil indføre social dumping, og at vi ikke vil gøre noget godt i Grønland. Men medierne har ikke forstået projektet. De konkluderer bare noget baseret på spekulationer. Det er et stort problem for vores projekt, og påvirker potentielle investorers stillingtagen til at investere i projektet,« siger Xiaogang Hu.

London Mining og direktør Hu er blevet symbolet på de frygtede kinesere. London Mining har tætte forbindelser til mulige kinesiske investorer og er i dialog med statslige kinesiske entreprenørfirmaer som China Communications Construction Company og Sinosteel og den statslige kinesiske udviklingsbank, China Development Bank(CDB) om samarbejde og finansiering. Skeptikere har peget på, hvordan kinesiske mineselskaber i Afrika har ignoreret arbejdstagerrettigheder og forurening.

Men Xiaogang Hu vil ikke sættes i bås.»For det første er jeg ikke sikker på, at der er hold i alle de anklager, der har været fremme om kinesiske aktiviteter i Afrika. For det andet må jeg gøre det klart, at nok er jeg født i Kina, men jeg er canadier og har boet med min familie i Canada i mere end 23 år. Jeg har arbejdet på mineprojekter i Canada de fleste af årene. Og for det tredje er Grønland et samfund med en fuld etableret lovgivning. Med Grønlands love er mange af de ting, der bliver nævnt omkring Afrika, udelukket fra at ske. Ethvert internationalt entreprenørselskab, inklusiv kinesiske, skal også følge lovene. Der er ingen plads til at snyde,« siger direktøren.

LÆS HELE INTERVIEWET I BUSINESS SØNDAG