Den er blevet overdynget med kritik: Nu kan alle danskere stikkes med udskældt vaccine

Et større studie fra Skotland med flere millioner deltagere får nu Sundhedsstyrelsen i Danmark til at frigive en udskældt coronavaccine fra AstraZeneca til personer over 65 år. Dermed kan der nu komme ekstra fart på vaccinationen af landets ældre, som er i størst risiko for at blive alvorligt syge med coronavirus.

De danske sundhedsmyndigheder har netop frigivet en omtalt coronavaccine fra AstraZeneca, så den nu også kan gives til personer over 65 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et par dages betænkningstid følger Danmark nu i hælene på lande som Sverige, Tyskland og Frankrig og slipper en omdiskuteret coronavaccine fri, så den kan gives til ældre over 65 år.

Det fremgår af en opdatering om vaccinen fra AstraZeneca på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Dermed kan der sættes yderligere fart i vaccinationen af landets mest sårbare grupper, hvilket i sidste ende kan være med til at fremskynde genåbningen af det danske samfund.

Vaccinen fra AstraZeneca blev i første omgang kun anbefalet til personer under 65 år, da den landede i Danmark for en lille måned siden. Det skete, fordi de danske sundhedsmyndigheder på linje med andre EU-lande vurderede, at datagrundlaget i forhold til at anvende vaccinen til ældre borgere var for spinkelt.

Når Sundhedsstyrelsen nu ændrer kurs, skyldes det helt grundlæggende, at et større studie fra Skotland med flere millioner deltagere har givet vaccinen fra AstraZeneca mere sikker grund under fødderne, når det gælder vaccination af personer over 65 år.

Styrelsens konklusion lyder, at erfaringerne fra Skotland viser, at der er mindre risiko for et alvorligt forløb med covid-19 blandt de vaccinerede sammenlignet med ikkevaccinerede.

»I Skotland er de ældre fortrinsvis blevet vaccineret med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca, og effekten blandt gruppen på 80 år og derover skyldes derfor primært vaccinen fra AstraZeneca,« skriver Sundhedsstyrelsen.

Tidligere på ugen lød budskabet fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i virus og immunologi ved Københavns Universitet, netop, at de danske myndigheder burde frigive AstraZeneca-vaccinen til ældre.

»Det afgørende nu er, at myndighederne bruger alle de vacciner, vi får ind. Det værste, der kan ske, er, at de ligger på hylderne og ikke når ud og får effekt på borgerne. Så man bør vurdere, om AstraZeneca-vaccinen nu også kan bruges til nogle af de ældre over 65 år,« sagde Jan Pravsgaard Christensen til Berlingske tirsdag.

Trods en klart lavere effektivitet end de førende coronavacciner kan AstraZenecas vaccinebud ende med at blive vigtig i kampen for at få genåbnet det danske samfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix.

Den vurdering var helt på linje med budskabet fra Else Smith, der er tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen og før det overlæge på Statens Serum Institut.

Hun pegede på, at netop vaccination af ældre og udsatte er nøglen til, at vores samfund kan åbne igen.

»Vaccinen fra AstraZeneca har været meget miskrediteret, fordi den har en lavere effektivitet, men i et større samfundsmæssigt perspektiv betyder det jo reelt ikke noget. Jo flere af de ældre vi kunne få vaccineret, jo bedre. Det er trods alt det, der muliggør en reel åbning af samfundet, at vi får beskyttet den gruppe borgere, som kan blive mest syge af infektionen,« sagde Else Smith.

Den udskældte vaccine fra AstraZeneca har længe fået på puklen for ikke at være lige så effektiv som vacciner fra eksempelvis Pfizer/BioNTech og Moderna.

En række forskellige studier og data har dog på det seneste givet vind i sejlene for vaccinen, der oprindelig blev udviklet på det verdensberømte University of Oxford.