Den eftertragtede finansboss – uden finansuddannelse

45-årige David Hellemann bliver ny økonomi- og driftdirektør i Nykredit fra 1. september. Hans bedrifter har gjort ham eftertragtet i finanssektoren på trods af kun to års erfaring i branchen.

David Hellemann har taget turen fra økonomidirektør i DR, partner i McKinsey, departementschef i Finansministeriet, bank­direktør i Nordea Danmark til kommende økonomi- og driftdirektør i Nykredit. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge sagde 45-årige David Hellemann op som bankdirektør i Nordea Danmark. Ifølge ham selv havde han »et par muligheder« på hånden. Ubekræftede rygter siger, at Danske Bank var ude efter ham til rollen som direktør for privatkunderne i landets største bank. Ikke desto mindre valgte David Hellemann et opsigtsvækkende skifte til Nykredit, hvor han fra 1. september bliver ny økonomi- og driftdirektør.

Blot to år nåede han at være i Nordea – hans eneste tid i finansverdenen – og en tid, hvor han ikke har fået sat det helt store aftryk udadtil i hvert fald. Det hænger formentlig sammen med, dels at han ikke sad i topledelsen i banken, dels at han i det første lange stykke tid skulle læres op i bankfaget.

For manden har ingen traditionel bankuddannelse. Han er primært kendt for at være ekstremt god til økonomistyring – på trods af at han heller ikke har nogen uddannelse i dette. Til gengæld har han så rigeligt erhvervserfaring på yderst højt niveau, og det er formentlig særligt disse bedrifter, der har gjort David Hellemann så eftertragtet.

Han er født og opvokset i Aalborg, søn af en socialdemokratisk mangeårig fagforbundsformand. Som 19-årig tog David Hellemann til København og tog en kandidatgrad i statskundskab. Han begyndte karrieren i Finansministeriet som fuldmægtig, så chefkonsulent og senere kontorchef og afdelingschef.

Som 36-årig blev han hentet til posten som økonomidirektør i DR af daværende generaldirektør Kenneth Plummer.

»Det vil jeg karakterisere som en af de bedste ansættelser, som jeg nogensinde har været involveret i,« har Kenneth Plummer udtalt.

David Hellemann opnåede (mens han kæmpede sig gennem en periode med kræft) stor respekt for sin konsekvente og nærmest militærstramme økonomistyring i DR. Det førte til, at hans afdeling fik øgenavnet »Hellemann-provinsen« efter krigsområdet Helmand-provinsen i Afghanistan.

Direkte ind som partner

I 2010 blev han kortvarigt partner i konsulenthuset McKinsey. Som en kilde siger: »Når man kommer direkte ind som partner i McKinsey, er man ret dygtig til at tænke.«

Kortvarigt, fordi han allerede samme år som blot 39-årig fik én af landets mest magtfulde embedsmandsposter som departementschef i Finansministeriet. 2011-2014 arbejdede han sammen med daværende finansminister Bjarne Corydon (S).

»Arbejdede sammen er en underdrivelse. Vi var fælles om nogle af de forløb, som tiltrak sig allermest opmærksomhed de år, og hvor David var af uvurderlig betydning,« har Bjarne Corydon udtalt og henvist til diverse finanslove og reformer.

Tårnhøje ambitioner

Ifølge Djøfbladet sagde Helle­mann i øvrigt i sin velkomsttale til medarbejderne i ministeriet:

»Hvis den enkeltes ambition ikke rækker videre end til at administrere det bestående og have et relativt komfortabelt arbejde, så findes der mange – alt for mange – institutioner, hvor man kan nøjes med det. Det bliver ikke her sammen med mig! Her skal ambitionerne om at gøre det danske samfund bedre være tårnhøje.«

Så er medarbejderne i Nykredit advaret. Det skal dog siges, at han trods alt har været overvejende vellidt på alle sine tidligere arbejdspladser.