Den driftssikre kok

Henrik Yde-Andersens succes med restauranten Kiin Kiin på Nørrebro kommer ikke af ingenting, men af at arbejde fra kl. 7 om morgenen til kl. 1 om natten.

Henrik Yde-Andersen begyndte som kok og er nu medindehaver af restauranten Kiin Kiin, der har Michelin-stjerne-status. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Gourmetkokken Henrik Yde-Andersen har ikke nogen hemmelig opskrift på succes. Det er den kendte historie om gode, gamle dyder og en brændende passion for sit fag, der driver værket.

»Der er ikke noget hokus-pokus. Vi arbejder benhårdt hver dag og behandler vores gæster med respekt. Den er ikke så meget længere,« siger Henrik Yde-Andersen.

Sammen med makkeren Lertchai Treetawatchaiwong står han bag gourmetrestauranten Kiin Kiin, der var verdens første thairestaurant, der fik en af de eftertragtede Michelin-stjerner.

Den 45-årige Michelin-koks historie begyndte i 1989, hvor han blev uddannet kok fra Hotel Plaza. Siden har hans hverv bragt ham lige fra Thailand til Tivoli, inden han altså kastede sig ud i sit eget restauranteventyr.

Det skete i 2006, og bare to år senere kunne han bryste sig af en Michelin-stjerne. Restauranten åbnede i en nedlagt hashklub på Nørrebro. Så restauranten er bygget op af ingenting og er i dag en succesforretning med en egenkapital på 12 mio. kroner.

Men pengene er ikke vigtige for Henrik Yde-Andersen. Det, de giver ham, er mere frihed. Eksempelvis forklarer han selv om sin nye kogebog, at den er et håbløst underskudsprojekt. Ikke desto mindre har den fået en pris som verdens bedste fotokogebog.

»Dér er pengene enormt rare. Det giver en frihed, jeg ikke havde dengang,« siger han og henviser til dengang, hvor han stod som ung kok og ikke havde nogen penge.

»Der er sikkert nogle, der vil synes, at det er sjovt at køre i en Rolls Royce, jeg har bare ikke den samme lyst,« siger Henrik Yde-Andersen.

Da Kiin Kiin åbnede, begyndte de samtidig at sælge takeaway ud gennem bagdøren. På den måde kom der mest muligt ud af råvarerne, hvor de mindre fine rester fra gourmetrestauranten nemt kunne bruges i retterne.

Således kalder Henrik Yde-Andersen Kiin Kiin for sin drøm, mens bagdøren var den økonomiske virkelighed.

Og det vigtigste for ham er altid gæsternes oplevelse på restauranten: De skal have lyst til at komme igen. Derfor er det heller ikke usædvanligt at se chefen i færd med at tørre borde af eller servere vand. Der er ingen fine fornemmelser.

Den danske kok fra Nordsjælland blev spurgt af den thailandske kongedatter, der driver luksushotellet Siam Kempinski Hotel i Bangkok, om han ville åbne en thairestaurant på hendes hotel. Det ville han, og også den er, ligesom Kiin Kiin, blevet hædret med en pris, nemlig som en af Thailands 50 bedste restauranter.

Hvis du synes, Henrik Yde-Andersen ser velkendt ud, er det måske fordi, du har set ham i TV3s »Masterchef«, hvor han har været dommer.