Den danske isbjørn skal tage kampen op mod Sveriges biografmonopol

Den danske biografkæde Nordisk Film Biografer åbner inden for det næste par år to biografer i Sverige. Biograferne kommer til at ligge i Uppsala og Malmø og bliver en konkurrent til giganten SF Bio, der er tæt på at have monopolstatus på det svenske marked.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordisk Films maskot, isbjørnen, skal for fremtiden deles med vores naboer i Sverige. Nordisk Film åbner nemlig to biografer i hhv. Uppsala og Malmö og skal dermed tage kampen op på det svenske marked, der er domineret af én kæde.

Nordisk Film Biografer A/S er den største biografkæde i Danmark og består af 18 biografer med 110 sale og 20.000 sæder. Selskabet har bl.a. biografer i Norge, men Sverige har hidtil været uberørt territorium, da mulighederne ikke har budt sig på monopolmarkedet.

»Der er nogle åbninger nu, som gør, at vi kan se en mulig position. Når man kigger på det svenske biografmarked over ti år, så ser man, at antallet af sale og antallet af biografer er faldet ret meget. Det skyldes muligvis, at markedet er meget koncentreret i Sverige, da de har en spiller, der sidder på 70-80 procent af markedet,« siger John Tønnes, der er direktør i Nordisk Film Biografer.

SF Bio er en del af Nordic Cinema Group, der ejer over 100 biografer i Sverige, Norge, Finland og Baltikum. SF Bio er medejere af bl.a. Empire Bio og er dermed også aktiv i Danmark. I Norge er Nordisk Film Biografer den største kæde, hvor SF Bio er den næststørste.

Selv om konkurrencen er hård i Sverige, mener John Tønnes, at Nordisk Film Biografer har en god chance for at skille sig ud på markedet. Når man tænker på en biograf, tænker man nok på, at den primært skal vise film, men sådan ser John Tønnes ikke på det.

»Vi ser ikke sådan på det, at vi lever af at vise film. Man kan se film alle steder på mobilen, tablet og computer. Det, vi sælger, er en gå-i-byen-oplevelse. Vi synes, at vi er dygtige til at skabe fælles underholdningsoplevelser og socialt samvær. Vi vil gerne være med til at udvikle markedet,« siger John Tønnes.

Hvilke konkrete videreudviklinger, der kommer til at ske i de to biografer, vil John Tønnes dog ikke komme ind på, da han ikke ønsker at give konkurrenten for mange praj.

Dog lover John Tønnes, at biograferne kommer til at være de absolut mest moderne, og begge biografer får fem sale og 800-900 sæder.

Nordisk Film Biografer havde for fem år siden planer om at lave en sammenslutning af de største biografer rundt om i Norden. Et samarbejde, som skulle skabe en stærk nordeuropæisk spiller på biografmarkedet. Det blev dog aldrig til noget, så for to år siden besluttede Nordisk Film Biografer at kigge på mulighederne for at tage kampen op i Sverige. Arbejdet med at få de nødvendige aftaler på plads har været en omfattende proces.

Ifølge John Tønnes ligger mange af biograferne i dag på steder i byer, hvor det gav mening

»Jeg tror, vi taber biografgængernes lyst til at gå i biografen, hvis vi ikke formår at være på toppen af udviklingen hele tiden. Det havde selvfølgelig været morsommere, hvis vi ikke havde konkurrence på markedet for de danske biografer, men realiteten er, at konkurrencen har gjort os alle sammen meget skarpere, end hvis den ikke havde været der,« siger John Tønnes.

John Tønnes forklarer, at der ikke umiddelbart er planer om at etablere biografer i andre lande, men afviser ikke, at det sker på sigt.