Den dag Lundbeck købte et middel mod svimmelhed

Lundbeck har netop lanceret et nyt, omdiskuteret middel mod svimmelhed i USA og håber på et årligt salg på to milliarder kroner. Lundbecks vicekoncerndirektør løfter her sløret for, hvordan det lykkedes at købe selskabet bag midlet for en ganske rimelig pris.

To en halv måned efter, at Lundbeck købte det amerikanske medicinalselskab Chelsea , kan dets middel mod svimmelhed, Northera, købes i USA, fortæller Lundbecks chef for forretningsudvikling, Jacob Tholstrup, efter nogle hektiske måneder. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

23. april 2014 var en lun, solrig forårsdag i London. Men de fire mænd, en svensker, en dansker og to amerikanere, i læderstolene i det topmoderne mødelokale havde andet at tale om end vejret.

På to timer skulle de bliver enige om prisen og hovedbetingelserne for endnu et i den tilsyneladende uendelige række af opkøb i farma- og biotekbranchen. Det luksuriøse lufthavnshotel Sofitel ved Terminal 5 i en af verdens travleste lufthavne, Heathrow, var det sted, hvor det bedst kunne lade sig gøre for de fire travle forretningsmænd at mødes diskret på neutral grund.

På den ene side af bordet sad den danske medicinalkoncern Lundbecks topchef, Ulf Wiinberg, og selskabets vicekoncerndirektør med ansvar for forretningsudvikling, Jacob Tolstrup.

På den anden side sad bestyrelsesformand Michael Weiser fra det lille amerikanske biotekselskab Chelsea med hovedkontor i Charlotte, North Carolina, sammen med et menigt bestyrelsesmedlem.

»Forud var gået et længere forløb med forhandlinger mellem de banker, som Lundbeck og Chelsea havde engageret, og som er sat i verden for at gennemføre den her slags handler. Vi var nået dertil, hvor vi kunne mærke, at vi var ved at nærme os et pris- niveau, men vi havde brug for at mødes ansigt til ansigt for at høre om deres bekymringer i forbindelse med handlen,« fortæller Jacob Tolstrup, der med sig i attachemappen havde et bud på 2,8 milliarder kroner up front og et par forslag til milepælsbetalinger.

Børsnoterede Chelsea blev stiftet i 2002 med det formål at udvikle lægemidler mod sjældne sygdomme. I 2006 købte selskabet rettighederne til lægemidlet Northera uden for Japan og enkelte asiatiske markeder fra det japanske medicinalselskab Dainippon Sumitomo Pharma.

Northera er et middel, der kan afhjælpe de alvorlige svimmelhedsanfald, som opstår hos for eksempel parkinsonpatienter, når de rejser sig op, og Chelsea valgte ret hurtigt at satse alle ressourcer på at få midlet testet og godkendt på det amerikanske marked.

Det viste sig imidlertid at være sværere end beregnet, selv om Northera opnåede en særstatus hos den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA, som betød færre test og hurtigere godkendelse, fordi det er rettet mod behandling af en sjælden sygdom, som ingen hidtil har udviklet medicin mod.

I juli 2012 afviste FDA at acceptere det kliniske forsøg, som Chelsea havde håbet skulle danne grundlag for en godkendelse, og samtidig var investorerne temmelig usikre på, om Northera kunne blive en succes, fordi lægemidlet ikke kun viste god effekt på patienterne, men også i nogle tilfælde kunne føre til for højt blodtryk hos patienter, som ligger ned.

Problemet sendte undervejs Chelseas aktiekurs på rutsjetur flere gange, ligesom selskabet måtte gennem en fyringsrunde og samtidig vinke farvel til den daværende topchef Simon Pedder i sommeren 2012.

I løbet af 2013 lykkedes det imidlertid Chelsea at få sendt en godkendelsesansøg-ning af sted. I januar i år anbefalede et ekspertpanel at godkende Northera, og FDA fulgte anbefalingen i februar i år. Dog med en såkaldt black box-advarsel mod risikoen for forhøjet blodtryk, når patienten ligger ned, og en anbefaling om, at patienterne ligger med hovedet løftet.

Allerede i efteråret 2013 lod Chelseas ledelse Lundbeck og andre interesserede købere forstå, at selskabet var parat til at »tale forretning«.

Trods Chelseas udfordringer med at få svimmelhedsmidlet gennem FDAs nåleøje, var Lundbeck interesseret i lægemidlet. Det er ingen hemmelighed, at Lundbecks milliardsællert, depressionsmidlet Cipralex/Lexapro, løber af patent i stor stil i øjeblikket, og at det presser selskabet på omsætningsvækst og indtjening.

Ifølge de beregninger, som Lundbecks forretningsudviklingsstab har foretaget, vil Northera kunne nå et årligt topsalg på to milliarder kroner, og dermed være et godt bidrag til at holde Lundbecks omsætning oppe.

»Northera passer samtidig utrolig godt ind i vores portefølje i USA, hvor vi har en salgsstyrke med kontakt til de rigtige speciallæger. Northera har en størrelse, som det er muligt for os at håndtere, og det spiller også ind, at vi i forvejen har et lægemiddel på markedet i USA til behandling af ufrivillige bevægelser, som løber af patent i løbet af et par år,« siger Jacob Tolstrup om Lundbecks bevæggrunde for at ville købe Chelsea og dermed Northera.

Chelseas aktionærer på den anden side havde en interesse i at slippe ud af et selskab, der ikke havde været den bedste investering, med så mange penge i lommen som muligt.

Det var dog ikke sådan, de fire mænd fra Lundbeck og Chelsea præsenterede deres positioner for hinanden på mødet i London. Opkøb af virksomheder er lige dele due dilligence og spil for galleriet.

»Da Chelsea indikerede over for os, at de var klar til at forhandle i november-december 2013, var meldingen, at de enten selv ville lancere det, indgå et partnerskab eller sælge hele selskabet. Det er jo lidt af et spil, hvor man så sidder og prøver at gætte, om de mener alvorligt, at de selv vil kunne lancere det,« siger Jacob Tolstrup.

»I dette tilfælde ville det ikke være helt urealistisk. De ville ikke kunne gøre det så hurtigt som os, men det kræver ikke større ressourcer, end at det ville kunne lade sig gøre,« vurderer Jacob Tolstrup.

Lundbeck på sin side skulle også passe på med ikke at virke alt for opsat på en handel for ikke at presse prisen unødigt op. I forvejen er priserne på biotekselskaber og nye lægemidler ret høje i øjeblikket på grund af den opkøbsbølge, der flyder over branchen.

Mødet i Heathrow gik som det skulle set med Lundbecks øjne.

»Vi var gode til at holde fast i vores position under forhandlingerne. Der, hvor vi gav os, var på den aftale, vi indgik om at betale et beløb til aktionærerne, hvis salget når nogle bestemte milepæle. Det er et godt instrument at have at skrue på i forhandlingerne,« siger Jacob Tolstrup.

At lave den slags aftale, hvor tidligere aktionærer har ret til at få en andel af salget, hvis det går godt, er en klassisk måde at nå til enighed om en pris i biotek- og farmabranchen, hvis der er usikkerhed om, hvor stort salget rent faktisk kan blive, sådan som det er tilfældet med Northera.

Men det var ikke kun penge, der blev diskuteret på mødet i London.

»Én af de ting, som Chelseas ejere lagde vægt på, var en hurtig lancering. De har jo gennem flere år haft tæt kontakt til patienterne og set, at mange havde gavn af lægemidlet. Så det lå dem også på sinde,« siger Jacob Tolstrup, der ikke havde de store problemer med at love Chelseas ledelse, at midlet ville komme hurtigt på markedet.

Jacob Tolstrup ved, at der var andre interesserede købere til selskabet, men ikke hvor mange, eller hvor længe de holdt ud i processen. Efter mødet i London var der reelt ikke længere tvivl om, at Lundbeck ville løbe med sejren.

»Da først vi var blevet enige om prisen, blev det hele meget intenst og kulminerede natten til 8. maj, hvor vi var en lille flok på fire personer samlet i Lundbecks hovedkontor i Valby. Her afsluttede vi forhandlingerne over telefonen via vores advokater i New York. Vi gik hjem med en færdig aftale i hus klokken fem om morgenen,« husker Jakob Tolstrup.

23. maj afgav Lundbeck så sit officielle bud til Chelseas aktionærer på 2,8 milliarder kroner plus milepælsbetalinger. Det ville give dem en præmie på mindst 29 procent i forhold til selskabets aktuelle kurs. 80 procent af aktionærerne endte med at takke ja til tilbuddet.

Inden da skulle der dog lidt ekstra spænding til.

»Det er første gang, Lundbeck har overtaget et børsnoteret amerikansk selskab. Det har været lærerigt. Vi fandt blandt andet ud af, at det er fast kutyme, at advokatfirmaer sagsøger det selskab, der bliver solgt for, at prisen ikke var høj nok eller for, at salgsprocessen ikke har forløbet optimalt,« siger Jacob Tolstrup.

I dette tilfælde sagsøgte otte advokatfirmaer på vegne af flere aktionærer Chelsea for, at processen ikke havde været god nok.

»Ofte ender den slags sager i forlig, så aktionærerne får lidt penge ud af det, men i dette tilfælde endte sagen i en retssal, hvor dommeren afviste den som grundløs,« fortæller Jakob Tolstrup.

18. juni traf dommeren sin afgørelse, og 48 timer senere var handlen en realitet.

To en halv måned senere kunne Lundbeck indfri sit løfte om en hurtig lancering givet en forårsdag i lufthavnen i London, da selskabet tirsdag kunne meddele, at Northera nu er tilgængeligt på de amerikanske apoteker.