»Den branche har været sådan i mange år«

Ifølge tidligere IT-direktør i Grundfos, Karsten Steen Sørensen, har IT-leverandører altid været meget »gavmilde« overfor kunderne. Tidligere foregik det mere åbenlyst med gode middage og rejser. I dag foregår det mere i det skjulte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange danskere kom sidste uges nyhed om to IT-firmaers mulige bestikkelse af offentligt ansatte som en kæmpe overraskelse. Danmark går normalt for at være blandt de mindst korrupte lande i verden. Men der var i hvert fald én dansker, Karsten Steen Sørensen, der ikke blev så overrasket, da han hørte nyheden.

67-årige Karsten Steen Sørensen har i næsten 40 år arbejdet med IT-branchen. Senest var han i seks år frem til 2012 CIO i Grundfos, altså koncerndirektør med ansvar for IT.

»Den branche har været sådan i mange år. Det er der ikke noget nyt i. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man definerer bestikkelse, men mange IT-leverandører har for at få kontrakter ydet nogle kreative former for rabatter. For eksempel beløb, der bliver sat til side, og som kunderne kan bruge til andre ydelser. Nogen har, som det fremgår af den aktuelle sag, brugt dem til rejser til Dubai og USA, kan jeg læse i avisen. Andre har brugt pengene til at købe konsulenttimer fra leverandører,« siger Karsten Steen Sørensen.

I praksis kommer denne form for rabatter typisk på bordet i den sidste del af forhandlingerne.

»Så kan en leverandør finde på at sige. Du får to procent i rabat. Du får det ikke på fakturaen, men i form af et tilgodehavende, som så kan bruges til, hvad du synes, det skal bruges til. Nogle virksomheder vil sige, at den form for rabatter kan man kun bruge til at købe ressourcer for, eksempelvis ekstra konsulent-ydelser. Andre vil måske sige, at de gerne vil have det ud som rejser eller middage på dyre restauranter,« siger Karsten Steen Sørensen.

Han har selv været med til at indgå kontrakter, hvor Grundfos i meget begrænset omfang har fået rabatter, som efterfølgende er blevet konverteret til konsulentydelser. Men i Grundfos er rabatterne aldrig blevet brugt på rejser og restaurantbesøg.

»Grundfos havde en helt klar politik for, at det måtte man ikke. Hvis nogle af mine medarbejdere skulle ud at spise med en leverandør, så skulle jeg godkende det, og det skulle ikke være ekstravagant. I Grundfos havde vi helt klare politikker, og hvis jeg havde lavet noget i stil med det, der kommet frem i den aktuelle sag, så havde jeg stået på gaden i løbet af ti minutter. Så ville jeg være blevet fyret,« siger Karsten Steen Sørensen.

Han kom ind i IT-branchen i 1975 og arbejdede i 20 år som sælger, før han rykkede over på den anden side af bordet, på køberside. Fra 1996 til 2000 var han CIO i Lego, og fra 2000-2005 var han CIO i den amerikanske virksomhed York.

»I gamle dage var det mere åbenlyst, at man betalte kunderne gode middage, eller tog dem med ud at rejse. De sidste 10-15 år er det blevet mindre udtalt i takt med, at virksomhederne har fået klare politikker, så nu sker det mere i det skjulte, end det gjorde tidligere,« siger Karsten Steen Sørensen.

Eksempelvis med tilgodehavender eller med skjulte konti, som i den aktuelle sag. Eller at man som medarbejder ikke fortæller ledelsen, hvad man har deltaget i eller tager det som en ferie. Ifølge Karsten Steen Sørensen er rabatterne med til at bygge relationer mellem kunderne og leverandørerne.

»Men det gør, at varerne bliver dyrere end de burde være, og der er kun en til at betale. Det er kunden. En tur til Dubai er, hvad kunden har betalt for meget. I mine øjne er det en kedelig del af branchen,« siger Karsten Steen Sørensen, der understreger, at der er stor forskel på, hvor kreative de forskellige IT-leverandører kan være.

»Men alle er kreative, for alle vil gerne have en ordre. De prøver at være så kreative, som de kan, inden for firmaets rammer. Meget af det handler om at omgå såvel leverandørernes som kundens interne systemer og politikker for, hvad man kan tillade sig, og hvad man ikke kan tillade sig,« siger Karsten Steen Sørensen, der stadig er aktiv i erhvervslivet med forskellige bestyrelsesposter.

Han vil ikke udtale sig om de forskellige IT-leverandører på markedet. Heller ikke om Atea. Men han vil gerne oplyse, at Atea var blandt leverandørerne til Grundfos, mens han var CIO.

»Vi brugte Atea til service af pc’er, men ikke som leverandører af hardware,« siger Karsten Steen Sørensen.