Den Blå Planet reddet fra konkurs: »Lige nu fejrer vi det med personalet«

Den Blå Planet kan forsætte mindst gennem 2022, efter der er kommet økonomisk hjælp til den pressede turistattraktion i Kastrup. Forude lurer usikkerheden dog stadig.

Den Blå Planer får tilført 11,5 millioner kroner – et beløb, som sandsynligvis kan redde turistattraktionen gennem 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Danmarks største turistattraktioner, Den Blå Planet i Kastrup, står til at kunne overleve gennem 2022.

Danmarks mest kendte akvarium, der er hårdt presset af coronapandemien, får ekstraordinært tilført 11,5 millioner kroner i forbindelse med den nye finanslov.

»Lige nu fejrer vi det her med personalet, for vi synes selvfølgelig, at det her er en helt særlig dag. Vi har tidligere kigget ind i, at Den Blå Planet havde få måneder tilbage, men nu har vi en længere periode, hvor vi har ro. Det er super glædeligt, efter vi nu i over 20 måneder har kæmpet nærmest i døgndrift, og det her skal vi i dag nyde og glæde os over,« siger Jon Diderichsen, administrerende direktør for Den Blå Planet.

Kombinationen af få turister og høje faste omkostninger har været gift for Den Blå Planet, der med 545.000 besøgende i 2019 var Danmarks næststørste dyreattraktion efter Zoologisk Have i København.

Traditionelt er flere end 60 procent af gæsterne udenlandske turister, men særligt de udlændinge, som besøger storbyer, har holdt sig væk på grund af coronakrisen.

»Det er fantastisk glædeligt for os, at politikerne har valgt at gå ind og hjælpe os. Det er altafgørende, at vi får den her hjælp i 2022, fordi vi er en stor turistattraktion, der skal klare sig selv. Nu har man valgt at bakke op om os og erkendt, at vi står i en helt ekstraordinær situation, og at vi brug for et tilskud i den her helt ekstraordinære coronatid,« siger Jon Diderichsen.

Mørke skyer

Men selvom Den Blå Planet har fået lidt luft, er der fortsat mørke skyer i horisonten. For så længe turisterne ikke kommer til København, hænger forretningen grundlæggende ikke sammen. Fremskrivninger har vist, at turisterne muligvis først er tilbage på før-coronaniveau i 2025.

»Vi håber, at danskerne forsætter med at bakke op om os, og at turisterne kommer hurtigere tilbage, end man regner med. Det er klart, at det underliggende problem fortsat er, at de 60 procent af gæsterne, som turisterne udgør, ikke er her,« siger Jon Diderichsen.

Han har tidligere sagt, at holder fremskrivningerne, mangler der samlet godt 50 millioner kroner i 2022, 2023 og 2024.

»Hvis turisterne ikke vender tilbage, er det klart, at vi står med udfordringer i 2023. Men vi har set med coronakrisen, at tingene ændrer sig meget hurtigt. Vi håber, at det er et mindre beløb, som vi får brug for. Det her giver os noget ro til at forsætte driften ind i 2022, og det er altafgørende, efter vi nu har kæmpet i over 20 måneder,« siger Jon Diderichsen.

Under coronaperioden har Den Blå Planet fået penge ind fra forskellige kampagner. Der er for eksempel solgt 300 procent flere sæsonkort, som blandt andet er købt over hele landet af borgere, som geografisk bor langt fra København.

Fisk sat til salg

Andre initiativer har været at sætte flere dyr til salg på DBA, hvilket fik Niklas Nikolajsen von Karlshof, der er bestyrelsesformand for og grundlægger af Bitcoin Suisse og til dagligt bosat i Schweiz, til at tilbyde en donation på halv millioner kroner på den ottearmede blæksprutte Otto.

Problemet er, at de besøgende meget hurtigt reagerer, når smittetallene stiger. På det seneste har akvariet oplevet et fald i besøgstallet sammen med nye coronarestriktioner.

»Vi har desværre set, at en genindførelse af coronapasset har betydet, at der er færre, som kommer og besøger os. De høje smittetal i samfundet får flere til at blive forsigtige, og de er derfor mindre tilbøjelige til at besøge sådan nogle steder som vores,« siger Jon Diderichsen.

Den Blå Planet udspringer af Danmarks Akvarium, der oprindeligt blev indviet i Charlottenlund i 1939. Op gennem 1990erne stod det klart, at pladsen var begyndt at blive for trang, og planerne til det nuværende Den Blå Planet begyndte at tage form. Bygningerne ved Charlottenlund er fredet, og derfor blev et nyt område i Kastrup valgt til det nye akvarium. Her åbnede i 2013 Den Blå Planet.

Publikum strømmede til, og attraktionen blev hurtigt en af Københavns mest besøgte. Før coronakrisen var der 545.000 gæster om året, hvilket gjorde Den Blå Planet til Danmarks 14. mest besøgte på listen, der traditionelt toppes af Tivoli.