Den bærbare PCs indmarch i mobilindustrien

Glem alt om fastnettet, om bredbånd gennem kobber og fiber, gennem kabel-TV eller satellit. Overgangen fra stationære og store PCer til bærbare og stadig mindre mobile computere åbner massive muligheder for mobilselskaberne.

Nyhedsanalyse

Hav 3,6 mbit bredbånd i toget, i bilen, i Magasin, på toilettet eller i sommerhuset. Tiden med en evig jagt efter et stik i væggen til nettet, mails og onlinespil er forbi i takt med, at TDC og ikke mindst »3« udbreder deres transportable bredbånd på mobilnettet.

HSDPA hedder det med industriens utålelige hang til forkortelser, men »3« har i stedet kaldt det mobilt bredbånd eller Turbo 3G, og selskabet har nu søsat en stor satsning for at gøre alle bærbare computere mobile. Det sker helt enkelt med et indstikskort, der reelt er en mobiltelefon uden tastatur og skærm, som man putter i computeren. Så går den på mobilnettet, hvor der er dækning, og giver hastigheder fra 384 kbit/s til 3,6 mbit/s.

Dette marked får »3« ikke for sig selv. Bliver det reglen og ikke undtagelsen, at en bærbar har adgang til 3G-nettet, vil alle teleselskaber faldbyde dette abonnement.

Og det er her, der ligger ganske interessante muligheder for mobilselskaberne og et ganske gruopvækkende scenario for TDCs fastnet og alle, der satser på faste linier.

Danmark har fire teleselskaber med licens til at bygge et 3G-net, TDC, »3«, Sonofon og Telia. Gør de det alle, hvilket økonomisk set er hul i hovedet, så vil det give massiv adgang til billigt 3G-net, for de vil faldbyde deres netværk for at få trafik.

3G-nettet i høj hastighed på op til 3,6 mbit/s (næsten ti gange hurtigere end danskernes gennemsnitlige hastighed på bredbånd i hjemmet) er en realitet i dag.

Håndholdte hybrider
Næste skridt er lige så spændende. For en ting er, at bærbare med syvmileskridt har overhalet den stationære PC, men de næste versioner af hybrider mellem mobiltelefoner og computere tager fart.

Microsofts stifter Bill Gates har sat stor prestige ind på, at den såkaldte tablet-PC skulle blive hjertet i fremtidens håndholdte kommunikation. En sær skabning af en bærbar med trykfølsom udvendig skærm, som aldrig er slået an.

Nokia har defineret standarden for tastaturtelefoner med deres Communicator, hvor E-90, seneste model, er lige om hjørnet. Fra samme branche, men med et tvist designmæssigt, har canadiske RIM sat standarden særlig i USA med deres Blackberry, som er en mailklient i lommeformat. Det format er RIM ved at miste, da markedet oversvømmes med kloner.

Vi har PDAen, lommecomputeren fra HP, der, sammen med RIM, mister markedsandele. PDAen presses af, at mobiltelefonen kan stort set det samme. Endelig er Nokia også på gaden med deres N-95. Igen en computer-telefon.

Diskussionen lige nu går på, om Apples iPhone er en computer eller en telefon. Den skulle være mere eller mindre elendig at sende SMSer fra, men til gengæld beder den bare om, at komme på nettet i fuld skærm med lyd og levende billeder.

Dominans videreføres
Apples totale dominans af MP3-markedet kan måske videreføres i mobilbranchen. Ikke at de tager markedet ud af hænderne på Nokia og de øvrige giganter, men at de sætter standarden for mobil kommunikation med iPhone. Der findes allerede talrige lignende apparater på markedet fra LG, HTC og Nokia, men Apple har løftet niveauet ved at smide hele sit MacOS operativsystem ind i telefonen, hvilket svarer til, at Microsoft udstyrede en mobiltelefon i lommeformat med Windows Vista eller i hvert tilfælde den lidt mindre krævende XP. Så er iPhone en »phone« eller en computer?

Svaret er formentlig begge dele og skelnen mellem de to enheder bliver mere og mere ligegyldig i takt med, at man kan se TV på mobilen og computeren nogenlunde lige godt. Eneste forskel er skærmens størrelse.

Overskriften for hele denne gennemgang af teknologier er konvergens. Sammensmeltning af tekniske platforme efter forbrugernes behov og pengepung.

Men tilsæt alle disse apparater 3,6 mbit bredbånd, og de vil få en helt ny betydning. Hvem kunne forestille sig at bruge en PC i dag uden netforbindelse? Det var almindeligt for mindre end ti år siden.

Næste krav bliver, at have sin netforbindelse med overalt. »3« vil gerne vænne os alle helt af med at bruge fastnettet og de apparater, der er på markedet i dag i form af billige bærbare, lidt iPhone og stadig mere gennemførte mobilterminaler fra Nokia & co. gør det lettere og lettere.