Den amerikanske centralbank efterlader rente uændret men varsler stigning

Federal Reserve, den amerikanske centralbank, besluttede i aften dansk tid, at de ikke vil ændre styringsrenten. Men centralbanken signalerede samtidig kraftigt, at der vil ske en rentestigning senere på året, vurderer analytikere.

Foto: CARLOS BARRIA. FILE PHOTO - - Federal Reserve Chair Janet Yellen attends a news conference after chairing the second day of a two-day meeting of the Federal Open Market Committee to set interest rates in Washington, DC, U.S. on June 17, 2015. REUTERS/Carlos Barria/File Photo
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske centralbank besluttede som forventet, at den såkaldte styringsrente ikke bliver ændret men derimod fastholdt på 0,5 pct.

Det var en splittet centralbank, der traf beslutningen. Centralbanken vil i stedet vente på flere beviser på, at deres arbejde nærmer sig målet.

»Vi har haft en debat om det i Federal Reserve og forsøgt at forstå hinandens holdninger, så vi kunne træffe en fornuftig beslutning,« siger centralbankchef Janet Yellen.

Hun tilføjede til gengæld, at det ikke er usandsynligt, at en rentestigning vil ske tættere på årets udgang.

»Vi vurderer, at vilkårene for en rentesstigning er bedre end før. Alligevel har vi besluttet, at vente på flere beviser for fremskridt mod vores målsætninger,« skriver centralbanken i en pressemeddelse.

Netop den udmelding er et kraftigt signal om, at renten vil blive sat op med 0.25 pct. i december. Det mener Johnny Bo Jakobsen, chefanalytiker hos Nordea med primært fokus på USA.

»Centralbanken valgte heldigvis at holde renten i ro, men de signalerede ganske tydeligt, at de vil sætte den op med 0.25 pct i år og længere op de kommende år. Men i et langsommere tempo, end de varslede i juni,« siger han.

Centralbanken sætter styringsrenten ud fra to mål: Beskæftigelse og inflation.

Ligesom i Europa er inflationen i USA fortsat ikke tæt på målet om to pct. Til gengæld er det amerikanske arbejdsmarked i en merkant bedre forfatning end eksempelvis det europæiske.

Af den grund har der både været argumenter for og imod en renteforhøjelse blandt medlemmerne af centralbanken.

Nervøse investorer

Mødet har været fuldt med spænding af investorerne, der har frygtet en renteforhøjelse efter skuffende amerikanske nøgletal.

I det seneste måneder er jobskabelsen faldet i august, optimismen er dalet i erhvervslivet mens detailsalget har skuffet. Investorerne har frygtet, at det er tendenser, som vil fortsætte i de kommende måneder, og økonomien dermed ikke er klar til en renteforhøjelse.

Men efter meldingen fra centralbanken om, at der ikke vil være være en rentestigning i denne omgang, vil investorernes fokus formegntligt flytte sig mod december, som sandsynligvis vil være der, centralbankens sidste chance for at hæve renten i 2016 ligger.

Udlemldingen om en mulig rentestigning senere på året bliver også af amerikanske analytikere udlagt som om, centralbanken dermed forbereder markedet på netop dette. Det skriver Bloomberg.

Her vil en mulig rentestigning afhænge af økonomien, infaltionen og markedets udvikling i månederne omkring det amerikanske præsidentvalg.

Markedets reaktion

Markedet reagerede øjeblikkeligt på centralbankens udmelding. De amerikanske aktier steg sammen med obligationerne, mens den amerikanske dollar derimod faldt.