Demonstranter med opråb ved Novo-konkurrents hovedkvarter: Sænk prisen på insulin!

En mindre gruppe demonstranter troppede lørdag op ved medicinalgiganten Eli Lillys hovedkvarter med krav om, at selskabet skal sænke sine priser på insulin.

En gruppe demonstranter kræver lavere priser på insulin foran medicinalgiganten Eli Lillys hovedkvarter i Indianapolis. Fold sammen
Læs mere

I den amerikanske valgkamps slutfase var debatten om landets astronomisk høje priser på medicin glohed. Den aldrende topdemokrat Bernie Sanders gik i november 2016 i kødet på både Novo Nordisk og Eli Lilly for at have hævet priserne på insulin med flere hundrede procent.

Siden tog den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trump over og krævede på et møde med en række amerikanske medicinaldirektører kort efter sin tiltrædelse, at priserne på medicin skulle ned. Trumps budskab til medicinalindustriens topfolk var benhårdt: »I slipper af sted med mord.«

Siden har der været stille. Debatten om de høje medicinpriser er ganske enkelt forsvundet som dug for solen. Og da Donald Trump i slutningen af maj fremsatte sit første store budget, var der luget godt og grundigt ud i de hårde ord mod medicinalindustrien.

I weekenden forsøgte en mindre gruppe amerikanske demonstranter så at vække debatten til live igen med en demonstration foran insulinproducenten Eli Lillys hovedkvarter i Indianapolis. Demonstranterne gik lørdag på gaden med skilte og slagsange og ikke mindst krav om, at medicinalselskabet sætter sine priser på insulin ned.

Lørdagens demonstration var arrangeret af den internationale græsrodsbevægelse T1International, der har som erklæret mål at gøre »insulin tilgængeligt for alle«.

I USA mener flere utilfredse diabetespatienter, at insulinproducenter som Eli Lilly og Novo Nordisk i samarbejde store medicinindkøbere har pumpet priserne på insulin kunstigt i vejret. I Novos halvårsregnskab fra august fremgår det, at det danske selskab er involveret i syv kollektive søgsmål om medicinpriser i USA.

USA er et af de lande i verden, hvor udgifterne til sundhed er højest. Ifølge de amerikanske myndigheder beløb de samlede sundhedsudgifter i USA sig til omkring 20 billioner kroner i 2015, hvilket svarer til næsten 70.000 kr. pr. person.