Deloitte tager imod EYs skattechef med åbne arme

Niels Josephsen var i årevis chef for de to skatterådgivere, der gav tvivlsomme råd i DRs program om skattely. De to medarbejdere er fyret, mens han selv har fået nyt job hos konkurrenten. Josephsen har ikke været nogen dygtig chef, siger ledelsesekspert.

Mens Ernst & Youngs (EY) to medarbejdere blev fyret for tvivlsom skatterådgivning i DRs dokumentarserie »I skattely«, har deres mangeårige chef fået nyt job hos konkurrenten. EYs skattepartner og adm. direktør indtil for nylig, Niels Josephsen, skal være ny skattepartner hos konkurrenten Deloitte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Mens Ernst & Youngs (EY) to medarbejdere blev fyret for tvivlsom skatterådgivning i DRs dokumentarserie »I skattely«, har deres mangeårige chef fået nyt job hos konkurrenten. EYs skattepartner og adm. direktør indtil for nylig, Niels Josephsen, skal være ny skattepartner hos konkurrenten Deloitte.

Allerede inden DR bragte det sidste afsnit i dokumentarprogrammet, kom det frem, at Ernst & Young havde sagt farvel til executive director Per Lundbech Christensen og senior manager Søren Steenholdt – begge fra Ernst & Youngs skatteafdeling – efter deres medvirken i DR-programmet.

De to nu fratrådte skattereksperter rådgav »kunden«, der var en DR-journalist med skjult kamera, til at få en forhåndsaftale om salg af en app for fire mio. kr. til at forsvinde, hvis det skulle give mening for kunden at flytte til udlandet og spare skat: »Hvis den rives i stykker eller ændres, er det bedst, at vi ikke har set den,« siger de i udsendelsen..


På EYs hjemmeside forklarer revisionsfirmaet:

»EY lægger afgørende vægt på medarbejdernes korrekte adfærd, hvad angår etik, lovgivning og kvaliteten af rådgivning til vore kunder. De pågældende medarbejderes adfærd er ikke forenelige med vore værdier og »code of conduct«, og som følge heraf er de to seniorrådgivere ikke længere en del af EY. Siden optagelserne fandt sted har vores skatteafdeling endvidere fået ny leder, der har gennemført de nødvendige tiltag for at sikre overholdelsen af vores værdier.«

EYs mangeårige skattepartner Niels Josephsen har nemlig også forladt EY, men hans fratræden har angiveligt ingen sammenhæng med DR-udsendelsen. Allerede i september meddelte EY, at han forlod firmaet med omgående virkning for at gå til konkurrenten Deloitte.

Deloitte glæder sig

Professor i ledelse ved AUC Anders Drejer er langt fra imponeret af Niels Josephsen som chef.

»Der er to muligheder for ham som chef. Enten har han ikke vidst, hvad hans medarbejdere foretog sig. I det tilfælfde vil jeg vove at påstå, at han er inkompetent, og det objektive ansvar er stadigvæk hans. Den anden mulighed er, at han har været vidende om det, og det alternativ er endnu værre. Konklusionen er, at han ikke har været nogen dygtig chef.«.


Det hører med til billedet, at EYs skatteafdeling er forholdsvis lille med en håndfuld partnere og direktører. Josephsen har i årevis haft et tæt samarbejde med bl.a. Søren Steenholdt. De to optræder talrige gange sammen på notater om skattespørgsmål og ved konferencer.

Deloittes topchef Anders Dons stoler fuldt og fast på, at der ikke kan sættes en finger på Niels Josephsen.

»Niels Josephsen tiltræder 1. marts næste år som leder af vores skatteafdeling, og det glæder vi os til,« siger han. Er Deloitte ikke blevet nervøs ved Josephsens etik efter at have set DRs udsendelse om skattely?»På ingen måde. Vi har kendt Niels i mange år og ved, hvilke ydelser han har leveret, og hvilken rådgivning han står for. Før vi ansatte Niels, havde vi både en headhunter og andre til at lave due diligence på ham, så jeg er tryg ved vores proces.«Har I også tjekket hans etik?

»Ja, vi spørger, hvor vi kan, til, hvordan man opfatter hans rådgivning. Skatteverdenen i Danmark er meget lille, så havde der været noget, havde vi hørt det.«Er det ikke underligt, at der kan ske rådgivning i Niels Josephsens afdeling, der ikke er i overensstemmelse med EYs værdier?.


»Jeg forholder mig til, at Søren Steenholdt har forladt firmaet på grund af den her sag. Vi headhuntede Niels Josephsen ud af EY, og jeg er meget tryg ved Niels. Deloitte har en holdning til skat, der går på, at vi ikke accepterer skatteunddragelse. Vi træner vores folk i, hvad god rådgivning er inden for spillereglerne.«Har du drøftet DR-programmet med Niels Josephsen?

»Ja, selvfølgelig har jeg det. Jeg fik kendskab til sagen, længe før programmet blev vist på DR. Jeg er fuldstændig overbevist om, at han ikke har kendt noget til de metoder, som de to nu fritstillede medarbejdere har benyttet sig af,« siger Anders Dons.

Det har ikke været muligt at træffe Niels Josephsen.