Deloitte frikender sig selv i børsskandale

Ligesom i det oppustede dækselskab Genan er det Deloitte, der er revisor i nu konkursramte OW Bunker. Men i OW er der ikke noget at komme efter, lyder det fra revisionskæmpen.

Deloitte frikender sig selv for udformningen af børsprospektet til OW Bunkers børsnotering i foråret. OW Bunkers konkurs har kostet 20.000 aktionærer deres indskud, og derfor har der været aktionærmøder rundt om i landet efter konkursen som her i Kolding, hvor Dansk Aktionærforening holdt investordag. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Deloitte har været revisor for OW Bunker i årevis og var indirekte med til at blåstemple børsprospektet, da selskabet gik på børsen i foråret. Alligevel er der bestemt ikke grundlag for kritik af revisionsselskabet, lyder det i hvert fald fra selskabet selv.

Det er første gang, at Deloitte udtaler sig til citat om konkursramte OW Bunker.

»Vi har selvfølgelig kigget på det arbejde, vi har lavet, og vi er meget trygge ved det. Når der sker sådan noget, som der er sket i OW Bunker, så eftertjekker vi selvfølgelig alt arbejde, vi har lavet, og om de interne processer er i orden. Det, tyder alt på, er tilfældet,« siger partner i Deloitte, Jan Bo Hansen.Men I har revideret selskabet gennem mange år som en del af , hvad siger I til det kollaps, som pludselig er opstået?

»Vores reaktion er, at vi også er blevet meget overraskede. Det er gået meget, meget stærkt,« siger Jan Bo Hansen.Deloitte har ikke afgivet en decideret revisorerklæring på det børsprospekt, som investorer brugte til at tage stilling til OW Bunker som investeringsobjekt. Det er nemlig ikke længere et lovkrav, at der skal afgives sådan en erklæring. Men Deloittes navn står dog på prospektet som garant for selskabets regnskaber.»Vi har revideret virksomheden gennem mange år, og vi kan ikke rigtigt komme med en forklaring på, hvad der er sket og hvordan. Der må man vente og se, hvad undersøgelserne af forløbet viser,« siger Jan Bo Hansen.»Vi mener faktisk, at vi har lavet et meget grundigt stykke arbejde, som der ikke kan sættes en finger på,« siger Jan Bo Hansen.

20.000 aktionærer mistede alle deres penge, da OW Bunkers bestyrelse fredag i sidste uge begærede virksomheden konkurs. Efter hektiske møder torsdag og fredag opgav bestyrelsen at finde en løsning sammen storaktionæren Altor samt de 13 banker, der havde stillet en 4,2 mia. kroner stor kassekredit til selskabet. På få dage var virksomhedens eksistensgrundlag smuldret væk.

Det har gjort både små og store aktionærer rasende, heriblandt Danmarks to største institutionelle investorer, ATP og PFA.»Det er en menneskelig reaktion, at man bliver vred, hvis man har tabt hele sin investering. Men man bliver også nødt til som investor at være professionel og kigge på, hvad det er for oplysninger, der bliver lagt frem. Har prospektet været i orden og er problemerne faktisk noget, der er kommet frem, efter at selskabet kom på børsen,« siger Jan Bo Hansen.

For Deloitte falder OW Bunker-kollapset uheldigt sammen med den nylige skandalesag i det oppustede dækgenbrugsfirma Genan, som knækkede sammen efter skriverier i Jyllands-Posten i sommer.

»Vi mener ikke, at de to sager på nogen måde kan sammenlignes. Genan-sagen var helt speciel. Det har ligesom været et forløb, som slet ikke kan sammenlignes med OW Bunker. Vi er meget trygge ved det arbejde, vi har lavet i OW Bunker, og det var vi ikke i Genan,« siger Jan Bo Hansen.

OW Bunker-sagen har tvunget Deloitte til at forklare sig over for andre kunder, som bekymret har spurgt til sagen.

»Der er enkelte kunder, der har spurgt ind til, hvad vores opfattelse er af OW Bunker-sagen, og det har vi så talt med dem om for at berolige dem om, at der ikke er nogen problemer,« siger Jan Bo Hansen.