Dells overskud styrtdykker

Det faldende PC-salg gør ondt på verdens engang største computerproducent, hvis overskud er gået 72 procent tilbage.

Engang var Dell verdens største PC-producent. Nu går PC-salget tilbage, og det kan i den grad mærkes på overskuddet. Arkivfoto: Mario Anzuoni, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Midt i et større slagsmål om det fremtidige ejerskab styrtdykker den amerikanske PC-producent Dells overskud med hele 72 procent.

Dell var engang verdens største computerproducent og blev betragtet som den store fornyer i branchen. Siden overtog Hewlett-Packard (HP) tronen, og kort før sommerferien møvede kinesiske Lenovo sig ind som verdens største i en tid, hvor det traditionelle PC-salg falder, hvilket også rammer Dell hårdt.

»Det var forudsigeligt dårligt. Det er ingen stor overraskelse, at indtjeningsmargenerne presses i den grad, som de bliver det, når man prioriterer salgsvolumen over indtjening,« siger analytiker Carr Lanphier fra Morningstar til nyhedsbureauet Reuters.

Dell endte med et overskud i 2. kvartal på 204 millioner dollars mod 732 millioner for et år siden. Forventningen var et overskud på 275 millioner dollars. Omsætningen var på 14,5 milliarder dollars, en lille fremgang fra 14,2 milliarder sidste år.

Kampen om magten

Dell står midt i et stort opgør om, hvem der fremover skal eje selskabet. Stifter og topchef Michael Dell forsøger sammen med kapitalfonden Silver Lake at få Dell afnoteret og gjort privat igen. De har fremlagt en plan om at købe selskabet tilbage for 24,9 millioner dollars - et tilbud, der 12. september skal stemmes om blandt aktionærerne.

Men der er bestemt ikke udelt tilfredshed med tilbuddet. 77-årige Carl Icahn, milliardær og aktivistinvestor, forsøger at spænde ben for handelen. Han vil bevare Dell som børsnoteret og have aktieudbytte. Icahn ejer for omkring to milliarder dollars aktier i Dell eller omkring 8,9 procent. Michael Dell er den største aktionær med 15,6 procent af aktierne.

PC-salget går tilbage

Dell rammes som de øvrige PC-producenter af det faldende PC-salg. Gennem fem kvartaler i træk er PC-salget gået tilbage, fordi folk i stedet bruger deres penge på mobiltelefoner og tavle-PCer. I 2. kvartal faldt det globale PC-salg med 10,9 procent til 76 millioner styk, og Dell henter over halvdelen af sit salg fra netop stationære og bærbare PCer samt lignende produkter.

Dells salg til privatkunder gik fem procent tilbage til 9,1 milliarder dollars, mens salget til erhvervslivet steg med otte procent til 3,3 milliarder dollars.