Delikat udvikling for gourmetrestauranter

Danmarks fineste spisesteder nøjes ikke med at glæde sig over tre nye Michelin-stjerner. Det går nemlig langt bedre med økonomien i landets gastronomiske elite.

Der er igen penge at tjene på gourmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun maden, der er god på Danmarks bedste spisesteder. Økonomien klarer sig også langt bedre end for bare et par år siden, hvor krisen kradsede i de højere gastronomiske luftlag.

Det viser en undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Horesta i sommeren 2013.

Omsætningen i de danske gourmetrestauranter i undersøgelsen var i gennemsnit på 11 millioner i 2013, og det er en stigning på 9,6 procent i forhold til året før blandt de restauranter, der er gengangere i undersøgelsen. Det er noget bedre end forholdene for restaurationsbranchen generelt, hvor omsætningen er steget med 5,2 procent i samme periode. Samtidig er resultatet før skat for gourmetrestauranterne forbedret med 2,1 procent.

Lidt mere end hver tredje restaurant i undersøgelsen har fået tildelt en Michelin-stjerne eller Bib Gourmand.

Undersøgelsen viser også, at tildelingen af Michelin-stjerner har en stor indflydelse på den enkelte restaurants økonomi. Således stiger omsætningen i det år, en restaurant første gang bliver tildelt den eksklusive hæder ofte med minimum 25 procent.

Samtidig vurderer Horesta, at knap en tredjedel af alle Michelin-restauranternes gæster, svarende til cirka 43.000, er såkaldte gastro-turister, der rejser til København med det primære formål at spise på de fine spisesteder.