Deleøkonomi er ikke lig med succes: 29 ud af 38 selskaber har underskud

Langt de fleste deleøkonomiske virksomheder havde underskud i 2016.

Martin Lavlund er CEO for udbudsportalen Colego der gør sig i at formidle kontakt, tilbud og ratings mellem viksomheder og kunder. Blandt andet mellem tømreren og husejeren. Virksomheden giver endnu ikke overskud. Her ses virksomhedens stifter, Martin Lavlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hele 29 ud af 38 deleøkonomiske virksomheder havde underskud i 2016, viser en gennemgang af deres regnskaber, som Ugebrevet A4 har lavet. De 38 virksomheder har det til fælles, at har en dansk direktør og/eller en hjemmeside oprindelig registreret i Danmark.

GoMore og Trendsales er kendt af mange danskere og er begge på listen over virksomheder med røde tal på bundlinjen. GoMore fik et minus på 11,1 millioner kroner før skat i 2016, og Trendsales gav et underskud på 14,8 millioner kroner. Størst underskud i gruppen har dog Colego, der kom ud af 2016 med et minus på 25,3 millioner kroner. Colegos koncept er, at privatpersoner og virksomheder kan lægge en opgave op på Colego.dk.

Når så mange virksomheder, der er baseret på en internet-platform, har underskud, hænger det i nogle tilfælde sammen med, at de er under opstart. Det forklarer erhvervsøkonom og professor ved CBS Mark Lorenzen.

»De platforms-økonomiske virksomheder døjer med de samme børnesygdomme, som andre it-baserede opstarts-virksomheder ofte løber ind i,« siger han til Ugebrevet A4.

Colego havde underskud i både 2015 og 2016, men det skyldes, at virksomheden har brugt mange penge på at markedsføre og brande sig samt udvikle it-systemerne, påpeger salgschef Simon Uldall.

Han forklarer også den dårlige økonomi med mange ansatte. Der er nu skåret ned på medarbejderstaben, som tæller 16 nu mod godt 40 for to år siden.

»Vores forventning er, at vi i slutningen af 2018 eller starten af 2019, når et punkt, hvor vi giver overskud,« siger Simon Uldall til A4.