Delemad er en trend på gourmetrestauranter

Konceptet delemad breder sig på en række nyere restauranter i København. Det har været populært i London længe, og ideen stammer fra Asien og Mellemøsten.

Konceptet delemad breder sig på en række nyere restauranter i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Man hører så meget om »deleøkonomi« for tiden, men det er sjældent i forbindelse med luksus og gourmet. Men det satser flere af de nye, finere restauranter i København på i øjeblikket. Her er det blevet en trend at spise sine gourmetmåltider fra samme tallerken.

Det skriver Børsen.

Konceptet delemad breder sig, så man flere og flere steder får retterne serveret på et fælles fad. Blandt andet åbnede spisestedet »Ditto Spiseri« i Hellerup i sidste uge. Her opfordres gæsterne på spisekortet og ved bestillingen til at bestille de samme retter for at sikre en mere afslappet og intim oplevelse.

Det samme gælder Restaurant Stedsans på Frederiksberg, hvor konceptet er, at alle gæster ankommer samtidig og får et fad serveret til deling i gruppen. Indehaveren og kokken, Flemming Schiøtt Hansen, oplever, at tallerkenservering i hans selskabslokaler skaber en bedre stemning, og tiden er nået til, at gæsterne er begyndt at tage konceptet til sig:

»Jeg har serveret delemad i otte år, og folk er meget mindre skeptiske nu. Man bryder brødet, man rækker til de andre, man deler og taler om, hvordan det smager,« siger han til Børsen.

På NamNam, der hører under Claus Meyer-familien, tror man også på delemadskonceptet. Ligeledes tager de mere uformelle spisesteder som Madklubben og Cofoco, der satser på kvalitetsmad til overskuelige priser, konceptet i brug. På Llama, der er den nyeste af Cofocos restauranter, står der på menukortet, at restauranten »anbefaler gæster at bestille retterne til deling.«  Det bringer kuvertprisen ned, når man ikke skal bruge mandskab på at anrette på små tallerkener, forklarer Flemming Schiøtt Hansen til Børsen.

Delemad er ellers ikke noget, danskerne normalt forbinder med et finere måltid. Trenden kommer fra London, hvor det længe har været populært, og fra Asien og Mellemøsten, hvor det er helt almindeligt at spise fra samme tallerken i familien. Også i Sydeuropa har man delt sin mad længe.