Dele-vin går under jorden

UrbanWineBox er en ny deleøkonomisk vinkælder, hvor dionysiske københavner­e kan opbevare og handle deres dyre dråber – tilmed i perfekt tempererede og fugtkontrollerede rammer under Carlsberg Byen.

Stifter Søren Riis og adm. direktør Morten Tølbøl Sørensen i den deleøkonomiske vinkælder UrbanWineBox under Carlsberg Byen. Foto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bouqueten i den nye dele-vinkælder er noget støvet, noget rå. Ingen træfade eller vinpressere, i stedet industri-reoler og papkasser med plads til 12 flasker i hver.

»Det er ikke meningen, at vi skal være en vinbar,« slår Søren Riis fast, der er stifteren af UrbanWineBox og en af stifterne bag delebilsordningen, GoMore.

UrbanWineBox er tænkt som et todelt ­projekt: Det ene er den fysiske vinkælder på 500 kvadratmeter under De Hængende Haver i den nye bydel Carlsberg Byen med plads til 100.000 flasker. Den anden er et digitalt interface, hvor både private og restauranter har let adgang til en virtuel udgave af deres vin­samling, her kan man via en markedsplads handle vin og få inspiration til nye druer og årgange fra andre.

»Hvis du køber et stort parti vin hjem, så kan du opbevare dem hos os under de rette forhold og sælge dem videre på markeds­pladsen uden at skulle flytte flaskerne. På den måde kan du jo egentligt finansiere dit eget vinforbrug,« siger Søren Riis.

Lokalet er køligt, og det ekkoer, når man snakker. Der er ikke meget vin i kælderen ­endnu, men inden for en måned forventer stifterne, at de har 5.000-10.000 flasker på lageret, 75.000 flasker inden for ni måneder.

Visionen er at fremme den danske vinkultur og ændre den måde, vi handler, opbevarer og forbruger vin. Fordi vin fylder. Ideen til ­UrbanWineBox kom, efter at Søren Riis havde været i Frankrig, købt vin og opbevaret det under tvivlsomme forhold på toppen af ­klædeskabet.

»Jeg tænkte, at det problem kan jeg ikke ­være den eneste, der har. Der er kommet en ­gourmetkultur i København, begyndende med Noma, der gør, at københavnerne også er interesserede i vin. Hvis du bor i en stor ­villa nord for København, kan du sagtens opbevare din vin selv, men hvis du bor i lejlighed i byen, er det svært, og det skal vi hjælpe med,« fortæller Søren Riis.

En grand cru forretningsmodel

Søren Riis er derfor gået sammen med en række folk, heriblandt en tidligere chefsommelier hos Noma, og har indledt i Danmark med et koncept, der på sigt skal skaleres globalt.

Udvalget i UrbanWineBox bliver unikt, og mange af flaskerne kan man ikke købe andre steder. Vinkælderen vil også opbevare vin fra landets topsommelier, toprestauranter og ­førende vinimportører.

»Det vil sige, at man som privat vinentusiast via vores online markedsplads har adgang til et unikt udvalg af vin, som man ikke lige finder andre steder,« fortæller Morten Tølbøl ­Sørensen, CEO i UrbanWineBox, og fortsætter:

»Vores forretningsmodel er, at hver gang der foregår en handel på markedspladsen, tager vi et gebyr.«

Du kan også betale for at få bragt vinen hjem til privaten, hvis du har gæster, der skal ­smage på varerne. De første 100 flasker, du opbevarer i UrbanWineBox, er gratis, herefter koster det en krone pr. måned pr. flaske.