Deflationen spøger i dansk landbrug

1.000 landmænd er akut truet af, at de må dreje nøglen om efter tvangssalg, konkurser eller tvangsauktion. Eksperter frygter nu et stort, midlertidigt prisfald på landbrugsjord. Og at Danmark får deflation som i Japan.

En dansk gennemsnitslandmand har en gæld på godt 30 millioner kroner, og mange er ikke i stand til at afdrage på gælden. Situationen ventes at medføre et stort antal tvangsauktioner og drastiske prisfald på landbrugsjord og truer de banker, der har mange landmænd blandt deres kunder. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk landbrug er i en dyb, dyb krise, som formentlig er værre end hidtil antaget. Flere økonomiske eksperter peger på, at landbruget kan havne i en økonomisk krise som under depressionen i 1930erne. Eller dét, der er endnu værre.

Advarslerne kommer blandt andet fra analytiker Jens Schjerning fra AgroMarkets, der er ejet af landbrugscentrene i Dansk Landbrugsrådgivning. Han er specialist i konjunkturanalyser inden for bruttonationalprodukt, beskæftigelse, industriproduktion og ejendomspriser – og stærkt bekymret over landbrugets krise.

Erhvervet er belastet af en tårnhøj gæld på samlet cirka 362 milliarder kroner, og i de seneste godt fire år har gælden været uændret på omkring 360 milliarder kroner, uden at der er tegn på, at erhvervet kan få gælden bragt ned.

»Landbruget er i en uhyggelig økonomisk situation. Danske landmænd har i høj grad taget afdragsfrie flekslån til belåning af deres ejendomme og jord, så de betaler ikke meget i afdrag og renter. De seneste seks år har en gennemsnitslandmand blandt de 11.000 heltidslandmænd kørt med negative netto-investeringer. Og dermed investerer landmanden mindre, end han eller hun afskriver – det vil sige, at produktionsanlægget ned-slides,« siger Jens Schjerning.

Ifølge en vurdering fra Videncenter for Landbrug under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er 1.700-1.800 ud af 11.000 heltidslandbrug med meget høj gæld typisk insolvente.

En analyse fra organisationen viser, at 1.710 landbrug eller 15,4 procent af landbrugene venter på at blive afviklet af deres långivere, bankerne og realkreditinstitutterne.

Ifølge Jens Schjerning vil det betyde, at jordpriserne får et ordenligt skrald nedad. Jens Schjerning peger på historien, der viser, at jordpriserne kollapsede midlertidigt i 1983, da der var en voldsom stigning i tvangsauktioner på landbrugsejendomme.

»Du er nødt til at lukke øjnene og omsætte ejendomme og jord til den pris, der findes. Hvor længe, der vil være lave priser, kan jeg ikke vurdere. Men derefter kommer priserne tilbage på et stabilt niveau,« konkluderer Jens Schjerning.

Op mod 1.000 landmænd har en utrolig lav effektivitet og høj gæld, og de er akut truet af lukning, vurderer han. Når de skal sælges gennem tvangssalg, konkurser og tvangsauktioner, vil det føre til et midlertidigt kraftigt prisfald på landbrugsjord og landbrugsejendomme.

Siden midten af 1970erne er priserne på landbrugsejendomme faldet i fire perioder. Fra 1978 til 1982 blev priserne mere end halveret. Fra 1986 til 1989 var der også et fald, og det var der ligeledes fra 1990 til 1993.

Selv om priserne på landbrugsejendomme og landbrugsjord steg i de mellemliggende perioder, var det intet imod det ekstremt højt topniveau i tredje kvartal af 2008, hvor jordprisen nåede op på 263.500 kroner per hektar.

Ekspert: Mælk og kød falder dramatisk

Især gældsfælden, hvor en gennemsnitslandmand har godt 30 millioner kroner i gæld, er et alvorligt problem for erhvervet.

»Landmændene kan ikke engang nedbringe deres gæld. Når vi går ud af 2015, har dansk landbrug seks til otte milliarder kroner mere i gæld, hvis prognoserne fra Landbrug & Fødevarer holder,« siger Jens Schjerning.

Dermed ryger den samlede gæld i landbruget op på 370 milliarder kroner og målt på gæld har dansk landbrug dermed aldrig stået værre.

Dertil kommer de udefrakommende faktorer. Ruslands boykot af fødevarer fra EU og et globalt prisfald på mælk har medført, at fødevarevirksomhedernes priser til landmændene på blandt andet svinekød og mejeriprodukter ligger i bund. Samtidig har hovedparten af danske landmænd, hvoraf mange er belastet af høj gæld, udsigt til underskud i 2015.

»Det er den værste krise siden 1930erne. Det kan medføre, at priserne på landbrugets produkter, for eksempel priserne på hvede, mælk og svinekød kan falde dramatisk. Vi får dermed deflation,« forudser chefstrateg Svend Jørgen Jensen fra Finanshuset Demetra i Silkeborg.

Jens Schjerning fra AgroMarkets vurderer dog, at priserne senere stiger igen. Men ikke med det første.

»Jeg mener, at vi senere får rigtigt gode afregningspiser på mælk, korn og kød. Det sker formentlig, efter at de nødlidende landbrugsejendomme er omsat,« siger Jens Schjerning.