De to store klar med nye mobiler

Nokia og Motorola er begge klar med serie af mobiltelefoner for at holde markedet - Motorola med afløseren for Razr, Nokia med tynd multimedietelefon.

Nokia N76. Pressefoto Fold sammen
Læs mere
LAS VEGAS: Verdens to største mobiltelefonproducenter - finske Nokia og amerikanske Motorola - sætter nu alle sejl til for at holde salgstallene oppe.

Motorola måtte for nylig advare om skuffende salg og indtjening fra juletiden, som ellers er storhedstid for de fleste elektronikproducenter.

Det fik Motorolas topchef, Ed Zander, til at gøre sin entré på scenen til åbningen af verdens største forbrugerelektronikmesse, CES, på en gul cykel. Han meddelte, at han var hjulet af sted helt fra Chicago, fordi hans firma var under »udgiftskontrol«.

Efterfølger til Razr

Ed Zander benyttede anledningen til at lancere den nye Motorizr-model, som skal fortsætte den succes, som Razr-modellen havde, da den trak Motorola op af dyndet efter flere års stagnation. Motorizr anvender Microsofts Windows Media-software tilat overføre musik købt på nettet, og den er klar inden sommerferien. Derudover samarbejder Morotola med søgetjenesten Yahoo om et nyt program til mobiltelefoner, Yahoo Go, hvor søgning, billeder, lokal information, e-post m.m. fra Yahoo kan klares på telefonen.

Nokia lancerede en ny serie tynde multimedietelefoner som modtræk. De har manglet på hylderne i de to seneste år, hvor Motorolas Razr-model er slået godt igennem. Klaptelefonen N76 er kun 13,7 millimeter tyk - 0,3 millimeter mindre end Razr.

Hver tredje solgte mobiltelefon i dag er fra Nokia, som tidligere - tilbage i 2004 - har haft nedture. Dengang skyldtes det, at konkurrenterne fandt på at lave foldetelefoner.

Nokia er også klar med en ny Internet-tavle-PC med Linux som styresystem, N800, som har fuldt tastatur og indbygget netkamera. Den kan anvende trådløse net, og inden sommer vil den også kunne anvende det gratis nettelefoniprogram Skype, så man kan ringe til langt lavere priser end traditionel mobiltelefoni. N800 er ikke en telefon men kan bruges til at se videofilm på og til at høre musik, ligesom man med netadgang kan sende elektronisk post og bruge straksbeskeder (»instant messaging«).