De ti værste ting, du kan gøre på nettet

Der er ingen grund til at være bange for at bruge nettet - for ofte er risikoen for hackere, virus og spam til at overse. Alligevel er der god grund til løbende at tænke over, hvad du gør - og her er for eksempel ti ting, du bør undgå, som Gizmodo har samlet sammen.

Foto: Leon Neal
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook og privatliv.

Der har efterhånden været mange sager om folks adfærd på Facebook - og ofte er problemet, at ingen helt forstår omfanget af, hvad de faktisk eksponerer for offentligheden på Facebook. Tjenesten justerer løbende på indstillingerne, så mere og mere af indholdet bliver offentligt tilgængeligt, og derfor skal brugerne løbende holde øje med deres egne indstillinger. I USA har der kørt flere sager om identitetstyveri, hvor kriminelle var i stand til at få så mange oplysninger om en person, at de kunne begynde at oprette kreditkort i personens navn. Rådet lyder: Pas meget på hvad du deler på Facebook - og lad især være med at blive venner med folk, du ikke kender.

Netværk, du ikke kender

Det er jo så fristende at bruge en anden persones åbne net - men du kan risikere at kvaje dig grusomt. Når du gør det, kan ejeren af nettet nemlig tappe dine kodeord og meget andet godt, og der er for få år siden set eksempler på hackere i Danmark, der netop har spekuleret i at folk "låner" åbne net. Rådet er simpelt: Har du brug for netadgang, så køb mobilt bredbånd. Men lad være med at bruge andres.

Samme kodeord til alle konti.

Her er, hvad nogen kalder en no-brainer. Altså en regel, der burde være banal, men som ingen helt kan sige sig fri for. Når man bruger samme kodeord til alle de tjenester, man bruger, gør man livet nemt for hackerne. De skal jo kun gætte et kodeord - og så er der fri adgang til alle dine herligheder. Derfor kan det være en rigtig fin idé at gå sin kodeordshygiejne grundigt efter.

Gratis ting

Det kan ikke siges nok gange: Der er meget få ting, der er helt gratis - de fleste ting kommer med en pris. Og har man svært ved at skelne skidt fra kanel, skal man lade være med at forsøge at få få fat i den gratis Playstation, som kæde-emailen ellers frister med. Det er meget, meget ofte tricks, som kriminelle bruger for at få lokket personlige oplysninger ud af dig.