De store ejendomsadministratorer er klar til flere opkøb

Vildt-voksende lovjungle udløser fusioner, opkøb og flere kunder hos de danske ejendomsadministratorerne. Det sker i en branche, der i stigende grad udfordres af øget specialisering, skærpede IT-krav og hård konkurrence.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Politikerne gør det stadigt mere kompliceret at have ejendomme, så stadigt færre har lyst til selv at administrere deres bygninger. De stigende krav og den øgede kompleksitet betyder, at vi vil se en fortsat konsolidering.«

Sådan bliver den aktuelle situation hos administratorerne vurderet af Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark med både ejendomsinvestorer og administratorer, der holder styr på indbetalinger, regnskaber og ofte også drift af bygningerne.

Han får opbakning fra sine to største medlemmer blandt administratorerne, Datea og Deas. Duoen og branchedirektøren peger blandt andet på regler om hvidvask, om uoverskuelige nøgletalsrapporter ved handel med andelsboliger, om opgørelse af »andelskronen«, altså værdien af andelsboliger, og om kæphesten: Den 75 år gamle lejelovgivning, hvor politikerne med et væld af juridiske knopskydninger har skabt en hel jungle, som de færreste efterhånden kan finde rundt i. Tilmed får den vildtvoksende lejelov ifølge branchen et par tønder Substral ekstra med det forlig, som et næsten enigt Folketing førstebehandlede i sidste uge (kun Konservative og Liberal Alliance står uden for).

Nye kunder

Det stigende antal regler gør livet sværere for de små administratorer og måske også for nogle af de 40-50 mellemstore i branchen, og derfor samles aktiviteterne gradvis på færre adresser. Både Datea og Deas har overtaget mindre administrationer det sidste par år og venter samme udvikling fremover.

Samtidig har de fleste pensionsselskaber overdraget administrationen til andre – sidste år gik PFA Pension til Datea, og i 2013 overtog Deas styringen af AP Pensions bygninger. I pensionssektoren, der har ejendomme for mange milliarder, holder efterhånden kun ATP og Nordea selv styr på egne bygninger.

I den anden ende af markedet, hos foreninger for andelsboliger og ejerlejligheder, er tendensen den samme: Det bliver surere og mere besværligt for en bestyrelse at klare det i fritiden, så flere hyrer en administrator.

Mange brancher ville nok glæde sig, hvis Folketinget hjalp med øget omsætning, men administratorerne mener, at de mange love tvinger deres kunder til at bruge flere penge på opgaver, kunderne faktisk ikke har gavn af. Desuden gør de øgede udgifter det vanskeligere at få råd til andre ydelser, som ellers ville være mere gavnlige for kunderne.

»Mere brug af Asset Management ville skabe værdier for mange kunder. Det handler om at se på, hvordan vi vedligeholder ejendommene bedst muligt, hvordan forretningslokaler kan give øgede lejeindtægter, f.eks. for en boligforening, hvordan loftsrum måske kan udnyttes, og hvordan ejendommene kan energioptimeres,« siger Torben Christensen.

Vækst i aktivitet

Berlingske Business’ brancheanalyse, baseret på tal fra 53 af de største administratorer, viser, at bruttofortjenesten voksede med et par procent i det seneste regnskabsår – og syv procent i forrige regnskabsår. Trods vækst i omsætningen har det samlede overskud gennem tre år ligget nogenlunde konstant omkring 60-70 millioner kroner, og det tilskriver Torben Christensen »benhård konkurrence« og »presset indtjening«.

Kunderne skal helst blive en del år på samme kontor, fordi det koster mange ekstra timer, når en ny forening eller ejendomsinvestor skal oprettes med mange beboere/lejere, ny kontoplan med åbningssaldi og så videre.

Foreningsdirektøren spår også, at der vil ske en øget specialisering i branchen. Det kan være med firmaer, der målrettet vil administrere andelsboliger eller erhverv. Et andet eksempel er Dateas standardpakke til foreninger med op til 20 boliger.

»Administration er blevet en belastning for mange bestyrelser. Vi lancerede pakken for cirka et år siden, og vi får støt flere kunder og ser det som et langt, sejt træk, selv om det i starten er gået lidt langsommere end ventet,« siger administrerende direktør Flemming Engelhardt.

Datea-chefen tilslutter sig vurderingen om fortsat konsolidering i branchen, men ikke kun på grund af de mange regler:

»Der sker også en IT-udvikling, så kunderne forventer apps og portalløsninger. Generelt stiller kunderne højere krav om kvaliteten af datamaterialet og om løbende opdatering.«