De store deler ud af god karma til de små

Iværksættere og etablerede virksomheder kan få en hel masse ud af at flytte sammen med hinanden. Sådan lyder erfaringerne fra projektet SpinIN fra Aarhus Universitet, der er finansieret af Industriens Fond. Nu vil de brede budskabet ud til resten af landet.

Projektet SpinIN fra Aarhus Universitet er finansieret af Industriens Fond. »Det handler om at få de nyuddannede til at iværksætte en virksomhed og ikke bare gå i stå, fordi de får et job i stedet for. Resultaterne tyder på, at vi kan få nogen fra det trygge universitet væk fra pizzabakker og colaflasker derhjemme til at skabe en virksomhed, hvis de bliver sendt ud, hvor de kan mærke pulsslaget ved at drive virksomhed,« siger Mads Lebech, der er administrerende direktør for Industriens Fond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når læsesalens summen og opgavernes stramme deadline er ovre, er det et almindeligt skridt for nyuddannede at søge efter et fast job. Men nogle studerende har arbejdet på at etablere en virksomhed ved siden af studierne, og for dem handler det om at holde fast i og udvikle.

Det mener tovholderne bag projektet SpinIN, der matcher en virksomhed og en iværksætter på en måde, så de begge får noget ud af det – ikke kun iværksætteren. Ideen går ud på, at en iværksættervirksomhed på et spørgsmålsark skal sætte grønne krydser ud for sine styrker og det, den kan bidrage med, og røde krydser ud for sine udfordringer og det, den kan bruge hjælp til. Så kan virksomhederne finde en iværksætter, der har noget faglighed, virksomheden kan bruge, men som også er en iværksætter, virksomheden kan hjælpe.

Nyuddannede må ikke gå i stå

Projektet har kredset meget om de vidensbaserede iværksættere, der udspringer af mellemlange og lange uddannelser, for folkene bag SpinIN mener, de nyuddannede er et vigtigt sted at begynde.

»Det handler om at få de nyuddannede til at iværksætte en virksomhed og ikke bare gå i stå, fordi de får et job i stedet for. Resultaterne tyder på, at vi kan få nogen fra det trygge universitet væk fra pizzabakker og colaflasker derhjemme til at skabe en virksomhed, hvis de bliver sendt ud, hvor de kan mærke pulsslaget ved at drive virksomhed,« siger Mads Lebech, der er administrerende direktør for Industriens Fond.

Netop Industriens Fond har finansieret projektet med lidt over fire millioner kroner. Den daglige ledelse af projektet står Center for Entreprenørskab og Innovation hos Aarhus Universitet for, og hos dem er det tydeligt, at SpinIN er blevet en succes.

Efter to års prøveperiode er der lige nu 20 match mellem virksomheder og iværksættere, og selv om det i begyndelsen var svært at skitsere for virksomhederne, hvad de kunne få ud af at have en iværksætter boende, har det vist sig, at virksomhederne er glade for projektet.

»Virksomhederne fortæller os, at de får sindssygt meget ud af at samarbejde med en iværksætter. De bliver rystet af anderledes spørgsmål, får hjælp til ting, de gerne vil have hjælp til, men som de ikke kan ansætte en person til at gøre, får anderledes faglighed ind i virksomheden og lærer rigtig meget af at hjælpe en anden virksomhed i gang. Når vi spørger dem, siger de, at vi skal sprede budskabet, fordi det er spændende og giver dem rigtig meget,« siger Anne Sofie Dahlmann Breindahl, der er projektleder for SpinIN og ansat hos Center for Entreprenørskab og Innovation hos Aarhus Universitet.

I Aarhus er de nødt til at afvise iværksættere og virksomheder, der gerne vil være med, fordi de ikke har kapacitet til flere. Derfor vil Aarhus Universitet også gerne have flere med på at bruge metoden, og de mener, at alle iværksættertyper og virksomheder vil kunne bruge den og altså ikke kun dem på de mellemlange og lange uddannelser.

»Vi har brugt to år på at teste metoden, indhente erfaringer og tilpasse den, og nu vil vi gerne dele den med flere. I slutningen af september begynder vi derfor at holde workshops, hvor iværksætter-enhederne i kommunerne og væksthusene og andre lignende rundt omkring i landet kan lære om vores metode og bruge den frit selv. Vi har lavet en masse materiale, som de kan få, så metoden ligger klar til at tage i brug for dem,« siger Anne Sofie Dahlmann Breindahl.