De seks største fejl i jagten på startkapital

Kapital-jagt. International iværksætter-guru peger på de seks største fejl som iværksættere begår, når de forsøger at rejse startkapital

Iværksættere med en god idé men ringe erfaring, er ofte en stor risiko for pengeudlånere. Derfor kræver det forberedelse, at rejse startkapital.

- Hverken familie, venner, banker eller andre investorer er interesseret i at miste deres penge, og du kan ikke bebrejde dem, at de ikke vil løbe risikoen uden en fornuftig sandsynlighed for at det holder, siger australieren Brad Sugars. Manden bag en af verdens største konsulentvirksomheder ActionCoach.Her peger han på de seks største fejl en spirende iværksætter-virksomhed kan begå i jagten på startkapital.

1. En halvfærdig forretningsplanDer er intet værre, en d at gå uforberedt ind i et forretningsmøde. Hvis du ikke har berugt den tid og energi, det kræver at udforme en fuldstændig forretningsplan, vil pengefolkene heller ikke bruge tid og energi på overhovedet at evaluere dit projekt.

2. For meget fokus på ideen – for lidt på forretningenDet er ikke nok, at overvise en potetiel investor om, at du har fat i den næste modedille, eller verdens bedste produkt. Du har også brug for et hold, der kan sikre, at det hele løber rundt forretningsmæssigt. At der bliver lavet penge, så afdragene kan betales. Alt for mange nystartede erhvervsfolk glemmer den anden halvdel af ligningen, og det kan ødelægge deres jagt på startkapital.

En potentiel investor vil føle sig mere tryg ved din idé, hvis du kan vise, at du har rekruteret en dygtig sælger, en revisor med opstartserfaring eller andre nøglepersoner. Sågar udeforstående eksperter som advokater og konsulenter.

3. At efterspørge for små beløbEn amerikansk undersøgelse viste i 2004, at 79 procent af de små virksomheder som måtte lukke angav at de startede med for lidt kapital som en af grundene,. Iværksættere uden forretningserfaring baserer tit deres lånebehov på de bedst tænkelige forhold. De burde basere behovet på det værst mulige scenarie. Nye virksomhedsejere er meget ofte alt for optimistiske med hensyn til, hvor hurtigt pengene bengynder at strømme.

4. For mange investorerSikrer man penge fra flere forskellige kilder, skal man styre flere forskellige netværk og ikke mindst flere forskellige forventninger. Det stjæler tid fra kerne-forretningen. Problemet gælder især, når du rejser penge fra familie og venner.

En frisør jeg kender, åbnede sin salon med penge fra syv forskellige slægtninge. Forretningen var en succes, men familien kunne ikke enes om, hvad der skulle ske med overskuddet. Det tvang frisørsalonen til lukning.

5. Mangelfulde juridiske aftalerDet juridiske forhold mellem dig og din invester er vigtigt. Alle investorer og udlånere vil på et tispunkt skulle have deres penge igen. Et dokument der dækker alt fra betingelserne til tidspunktet for tilbagebetaling kan hjælpe med at undgå situationer som den med frisørsalonen.

6. Dårlig økonomistyringMange virksomheder brænder hurtigt sine penge af. Ting som sene produktleverancer og generel økonomisk nedtur, har man selvfølgelig ikke kontrol over, men i andre tilfælde er det klart ledelsens ansvar. For eksempel unødvendigt pengeforbrug og alt for optimistiske udgifts/indtægts-beregninger. Financielle investorer er ikke glade for den slags dårlig ledelse, og hvis de lukker for hanen, får virksomheden problemer.

Kilde: Entrepreneur.com