De rigeste spiser mest fastfood

Nyeste tal fra restaurationsbranchen viser, at husstande med en indkomst på over en million kroner er langt flittige gæster i grillbaren end resten af danskerne.

De mest velhavende danskere er samtidig de flittigste gæster i fastfoodrestauranterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE HUGUEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en årrække med faldende besøgstal var der langt om længe fremgang sidste år, viser nye tal fra Horesta.

Både antallet af besøg steg med 3,7 millioner og den samlede omsætning i restaurationsbranchen steg med fem procent fra 2012 til 2013.

Det er dog langt fra alle brancher, der nyder lige godt af udviklingen. Eksempelvis går grillbarerne og diskoteker hendholdsvis 15,6 og 11,5 procent tilbage i besøgstallet. Sjovt nok viser statistikken også, at det ikke er de velstående danskeres skyld, at fastfood og diskoerne er på retur.

Husstande med en årsindkomst på over en million kroner går nemlig gennemsnitligt set 16 gange oftere på fastfood-retauranterne end alle andre indkomstgrupper. Det er dog ikke kun fastfood, de rige har smag for. De går nemlig generelt meget oftere ud end gennemsnittet.

Tal fra Danmarks statistik viser, at restaurantbesøg i privat regi blev stadig mere populært i slut­halvfemserne. Fra 1995 til 2005 steg det årlige forbrug på restaurantbesøg med over 66 procent blandt de højest lønnede danskere.

Men ikke kun de rigeste fik smag for restaurantbesøg. En gennemsnitshusstands forbrug steg over 55 procent i samme periode. Det har dannet grobund for en opblomstring af mellemklasserestauranter. Da finanskrisen ramte, faldt forbruget langt fra så meget, som det var steget i de foregående år. I København er er forbruget stort set uændret i løbet af krisen.

Statistikken fra Horesta viser også, at københavnerne går væsentligt oftere ud end resten af danskerne. Københavnerne stod sidste år for 79 millioner besøg på cafeer, restauranter med videre, hvilket svarer til 30,6 procent af samtlige restaurantbesøg. Københavnske restaurationer havde en fremgang på 5,7 procent sidste år, hvilket sammen med Nordjylland er den højeste vækst i landet.