De mest spektakulære røverier

Danmark har gennem tiden været udsat for en række mere eller mindre spektakulære bankrøverier. Selv om der bliver færre, er der nogle, vi husker. Berlingske Business har kigget nærmere på nogle af dem.

Bankrøveri Stevnstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Sylvestersen

Et af danmarkshistoriens mest omtalte og spektakulære røverier fandt sted en meget tidlig morgen 10. august 2008 mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby. Her slap gerningsmændene afsted med op mod 70 mio. kroner under et kup, der var planlagt ned til mindste detalje og blandt andet inkluderede brændende lastbiler, partisanersøm og en gummiged. I alt blev 15 personer idømt straffe på mere end 100 år i alt. Størstedelen af udbyttet er endnu ikke blevet fundet, og politiet har tidligere udtalt, at de formentlig stadig mangler at stille fem gerningsmænd til regnskab.

En kold decembermorgen 2007 lykkedes det fire maskerede røvere at få et udbytte på 26,7 mio. kroner med fra Danske Banks fordelingscentral i Aarhus-forstaden Brabrand. Gerningsmændene fik adgang ved at vælte et hegn ind til området med en stjålet Toyota. Røveriet blev udført uden våben og var overstået på mindre end et minut, inden de fire maskerede mænd løb ud til en femte gerningsmand, der holdt og ventede i flugtbilen, en stjålet Audi. Heller ikke her er hele det stjålne beløb fundet igen. De fem mænd blev anholdt i Tjekkiets hovedstad, Prag, og blev udleveret til Danmark.

Lidt længere tilbage i historien finder man endnu et af de mest spektakulære kup, nemlig Blekingegadebandens røveri mod postkontoret på Købmagergade i indre København 3. november 1988. Her stak gruppen af med 13 mio. kroner ved at klæde sig ud i uniformer og tvinge sig adgang til postgården og true postbudene. Røveriet havde en tragisk udgang, da en ung politibetjent blev dræbt. I december 1990 blev retssagen mod gruppen indledt i Østre Landsret, hvor den var tiltalt for en lang række andre forbrydelser. Medlemmerne fik mellem et og ti års fængsel.