Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De har et kæmpe potentiale for at skabe arbejdspladser i Danmark, men investorerne har ikke rigtig fået øjnene op for dem endnu.
Sådan lyder budskabet fra direktøren for Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi, Rasmus Tscherning, om iværksættere i de kreative erhverv.
De kreative iværksættere som designere eller musikere er netop nogle af dem, »Danmarks Vækst- og Iværksætteruge« sætter særligt fokus på. Blandt andet med konkurrencen Creative Business Cup, hvor iværksættere fra 50 lande dyster mod hinanden om den bedste idé, og som den offentlige, selvejende institution Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi står bag.
Og det betaler sig at satse på iværksættere fra kreative brancher, mener direktøren:
»De skaber job og sørger for at holde dansk eksport i gang. Det er iværksættere, der kan gå hen og blive det næste Lego eller Mindcraft. Det er simpelthen fremtidens vækstvirksomheder, og de er rigtig gode til at skabe innovation i Danmark,« siger Rasmus Tscherning.
Idéer til erhvervslivet
Ifølge Rasmus Tscherning udgør de kreative erhverv cirka ti procent af den danske økonomi. Det tæller modebranchen, musikbranchen, festivaller og lignende. Men faktisk er deres betydning for dansk erhvervsliv langt større end det, mener han:
»De er gode til at skabe innovation i resten af erhvervslivet, så vi eksempelvis finder på nye oste og nye måder at markedsføre danske oste på.«
For Rasmus Tscherning er England et foregangsland, når det kommer til at udvikle og bakke op om iværksættere fra de kreative brancher. En af de ting, han mener, at vi i Danmark kan lære, er at parre kreative iværksættere med store virksomheder, så begge parter kan inspireres og lære noget af hinanden.
»England er rigtig gode til at arbejde med iværksætteri og med kreative erhverv, som er en af de største og vigtigste brancher dér. De har selvfølgelig en fordel i at have et stort hjemmemarked og et sprog, som alle forstår, når der udkommer en ny engelsk film eller et nyt engelsk album,« siger han.
Kalder på investorer
Problemet er, at iværksættere fra de kreative erhverv har sværere ved at vokse, mener Rasmus Tscherning. Hos Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi tror man, en af forklaringerne kan være, at de ikke har den rigtige kommercielle baggrund:
»De har simpelthen ikke lært sig at drive forretning, at markedsføre sig og eksportere, fordi de kommer fra kunstneriske uddannelser. Det kan gøre, at de har svært ved at skaffe sig kapital,« siger Rasmus Tscherning.
Det er en af grundene til, at Center for Kultur og Oplevelsesøkonomi arbejder på at trække en masse investorer til København i løbet af iværksætterugen.
»Vi siger til dem: Kom og lyt til nogle fantastiske investeringsmuligheder. Det handler ligeså meget om at åbne deres øjne op for nogle områder, der måske er mere interessante end de sektorer, de traditionelt kender som eksempelvis IT og biotek,« siger han og tilføjer:
»For der er altså nogle af dem her, der kan stå bag den næste Bestseller eller blive den næste Christian Stadil.«