De kaldte ham for »skibsrederen«

Eivind Kolding mestrede ikke bankdriften tilstrækkeligt. Det manglede han i jobbet, ligesom det til sidst var mere opportunt for omverdenen at være imod ham end med ham.

Internt i Danske Bank var nogle også så småt begyndt at bruge betegnelsen »skibsrederen« om topdirektøren, hvad der kan tolkes som om, at man ikke helt mente, at den nu fyrede topchef levede op til stillingsbetegnelsen »bankdirektør« med tilstrækkelig faglig indsigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

»Karakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler. Det er klart, at den præstation ikke lever op til forventningerne for en topdirektør i Danske Bank.«

Sådan lyder dommen over Eivind Koldings virke i Danske Bank fra en kilde, der har nøje kendskab til direktionen i banken, men som ikke ønsker at stå frem med navn. Den overraskende fyring af Eivind Kolding kommer efter en serie af begivenheder, som igen og igen har vist, at omverdenen efterhånden finder det nemmere at være imod Eivind Kolding end at være med ham.

Internt i Danske Bank var nogle også så småt begyndt at bruge betegnelsen »skibsrederen« om topdirektøren, hvad der kan tolkes som om, at man ikke helt mente, at den nu fyrede topchef levede op til stillingsbetegnelsen »bankdirektør« med tilstrækkelig faglig indsigt. Det er da også netop det faglige niveau, som Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, begrunder den overraskende fyring med:

»For 18 måneder siden traf vi en beslutning om at ansætte Eivind Kolding. Det var på det tidspunkt den rigtige beslutning. Men vi mener i dag, at bankkompetencer er vigtigere, end vi troede på det tidspunkt,« siger Ole Andersen, som er kendt for at være en af de allermest konsekvente og resultatorienterede bestyrelsesformænd i Danmark, og som har talrige kendte topchefer på samvittigheden.

Ole Andersen var da også i bestyrelsen for Danske Bank, da man besluttede at indlede jagten på en afløser for Peter Straarup, der jo som bekendt endte med, at Eivind Kolding trådte ud af rollen som formand i bestyrelsen for at blive dens ordførende direktør – en tid der i går morges endte med, at Eivind Kolding forlod banken siddende på passagersædet i en Mercedes på vej væk fra landets magttrekant bestående af Danske Banks hovedsæde, Nationalbanken og Christiansborg i det indre København.

Det er også bemærkelsesværdigt, at Eivind Kolding på forsiden af Berlingske Business i forbindelse med det netop aflagte halvårsregnskab såede tvivl om, hvorvidt han kunne nå det ambitiøse mål om en egenkapitalforrentning på 12 pct. i 2015.

Omvendt fastholder Koldings norske afløser Thomas Borgen, at man skal nå bankens mål:

»Det er en stor opgave at nå vores ambitiøse mål, men jeg er ikke i tvivl om at jeg, den øvrige ledelse og vores dygtige medarbejdere kan sørge for, at vi kommer i mål.«