De har fået 1,4 mia. i udbytte på fire år, nu køber SAS deres aktier tilbage

Luftfartsselskabet SAS gør klar til at indløse sine såkaldte præferenceaktier, der har kostet selskabet nogle tunge udbyttebetalinger gennem de seneste år. Det fortæller SAS i sin årsrapport, hvor regnskabstallene ligger på linje med udmelding tidligere på året.

Foto: Asger Ladefoged. Adm. direktør i SAS, Rickard Gustafson, publicerede tidligere på året regnskabstallene fra SAS i forbindelse med selskabets kapitaludvidelse. Nu er den tilhørende årsrapport også kommet.
Læs mere
Fold sammen

Spændingen var begrænset, da SAS tirsdag morgen præsenterede sin årsrapport for 2016/2017. Selskabet havde nemlig allerede offentliggjort sine regnskabstal, da man hentede nu kapital på børsen i starten af november, og SAS afveg ikke fra den tidligere udmelding: Omsætningen for året var på 42,6 mia. svenske kroner (SEK), mens resultatet var på 1,7 mia. SEK før skat. Sidstnævnte er i øvrigt det bedste resultat i mange år.

Årsrapporten er dog ikke blottet for nyheder, for SAS meddeler, at provenuet fra aktieemissionen i november skal bruges til at indfri selskabets såkaldte præferenceaktier, der igennem flere år er løbet med nogle ganske stor udbyttebetalinger i SAS. I år 2014 havde SAS for eksempel et underskud på 719 mio. SEK, men alligevel blev der betalt 350 mio. SEK i udbytte til indehaverne af præferenceaktierne, der har stået foran de almindelige aktionærer i udbyttekøen.

Ifølge SAS' regnskaber har indehaverne af præferenceaktierne fået udbetalt 350 mio. SEK i både 2015 og 2016, ligesom de er indstillet til at få udbetalt samme beløb i 2017: Altså sammenlagt 1,4 mia. SEK over fire år. Kapitaludvidelsen med præferenceaktierne blev gennemført i 2014, og SAS hentede 3,5 mia. SEK i den forbindelse. På fire år er 40 pct. af den investering altså kommet tilbage i udbytte alene.

Allerede inden regnskabet havde Sydbanks SAS-analytiker, Jacob Pedersen, skrevet indfrielsen af præferenceaktierne på sin ønskeliste.

»SAS er i fuld gang med en stor forandring af kapitalstrukturen, hvor dyr gæld bliver afløst af væsentligt billigere gæld, og hvor den nyligt foretagne aktieemission formentlig vil blive brugt til en delvis indfrielse af præferenceaktierne, hvis ejere i de seneste år er løbet med en stor del af profitten i SAS. Vi ser frem til nyt om SAS’ syn på mulighederne – men en indfrielse af præferenceaktierne står højt på vores ønskeliste,« skrev Jacob Pedersen i sin analyse.

Indfrielsen af præferenceaktierne starter i februar.