De gamle stjerner har tjent kassen

Tidligere partnere i kapitalfonden EQT, Ole Andersen og Bjørn Høi Jensen, kan glæde sig over at være sluppet billigt i skat på grund af den nu skrottede treårsregel, som gav skattefrihed på afkast.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfondenes tidligere stjernepartnere, Bjørn Høi Jensen og Ole Andersen fra EQT, og Christian Dyvig fra Nordic Capital har alle skabt sig store formuer. De to tidligere EQT-partnere bogfører hver trecifrede millionbeløb i deres investeringsselskaber. Størrelsen af Christian Dyvigs formue er ukendt, da han ikke har placeret den i dansk selskabsform, men Dyvig er så velhavende, at han har for nylig kunne lægge en halv milliard kroner for en ejerandel på ti procent af FIH.

Pioneren Høi

Bjørn Høi Jensen tælles blandt pionererne i den skandinaviske private equity-branche. Sammen med tre svenske partnere stiftede han som 35-årig i 1994 kapitalfonden EQT, som i dag er Nordens største og har den stenrige Wallenberg-familie blandt investorerne. I 1997 fik Bjørn Høi Jensen ansvaret for EQTs danske kontor og stod bag den første handel i Danmark med købet af virksomheden Sabroe i Århus. EQT solgte siden Sabroe til amerikanske York og tjente investeringen hjem fem gange. Næsten lige så godt gik det for virksomheden Struers, som EQT købte i 1998 og solgte videre i 2001. Investeringen kom hjem mere end tre gange, og Bjørn Høi Jensen fik sin del af afkastet.

Bjørn Høi Jensen forlod EQT Danmark i 2002 og blev EQTs chef for det tyske marked, hvor han var med til at børsnotere kemikalieselskabet Symrise i 2006 efter, at EQT havde købt selskabet af Bayer. Investeringen på tre milliarder kroner kom hjem tre gange. I 2006 blev Bjørn Høi Jensen chef for EQT i Nordeuropa, og i 2007 lykkedes det EQT at børsnotere den tyske dieselmotorproducent MTU i en handel, der regnes som en af EQTs bedste.

De mange vellykkede handler er baggrunden for Bjørn Høi Jensens formue, som kan opgøres til mindst 280 millioner kroner, hvilket er egenkapitalen i hans investeringsselskab, 4MJKJ ApS, som i 2009 tjente et overskud på 24 millioner kroner. Bjørn Høi Jensen sidder i bestyrelsen i Gyldendal og Rockwool. Rammerne omkring hans selskab er diskrete. 4MJKJ ApS har adresse på Viby Sjælland hos Jr Regnskabsassistance v/ Jeanette Rømer Hansen. Bjørn Høi Jensens navn figurerer ikke i regnskabet.

Velhavende efterfølger

Næsten lige så velhavende er Bjørn Høi Jensens efterfølger på posten som ledende partner i EQT Partners A/S, Ole Andersen. Han bogfører en egenkapital på 275 millioner kroner i sit investeringsselskab, CBTJ ApS. Ole Andersen stod i spidsen for EQT i Danmark frem til 2008 og gennemførte opkøbene af blandt andet ISS og BTX Group. Ole Andersen sidder i bestyrelsen i Danske Bank, og han er formand for ISS og B&O. Både Ole Andersen og Bjørn Høi Jensen har ud over investeringerne i EQTs fonde også tjent penge på salg af deres ejerandele af EQT Partners A/S.

Christian Dyvig, som var partner i den danske afdeling af kapitalfonden Nordic Capital frem til 2008, skilter ikke med, hvor mange penge han har tjent.

Dyvig har i modsætning til kollegerne ikke noget investeringsselskab med regnskaber, som offentligheden har adgang til. Christian Dyvig sprang i september i år ud som storaktionær i FIH Erhvervsbank, som han overtog sammen med ATP og PFA. Christian Dyvig stiftede i februar i år sin egen private kapitalfond i form af selskabet C. P. Dyvig & Co. A/S, som står bag investeringen i aktieposten i banken på 9,99 procent.

Christian Dyvig har sikret sig vægtige bestyrelsesmedlemmer personificeret af formanden Fritz Schur, som i forvejen er bestyrelsesformand for de statslige selskaber SAS, DONG og Posten, PFAs direktør Henrik Heideby og tidligere SAS-direktør, Vagn Sørensen, som blandt andet er formand for TDC og KMD.

Minimeret skattebetaling

Kapitalfondene er kendt for at lægge vægt på at minimere deres skattebetalinger. EQT blev for nylig stævnet af Skat med et skattekrav på 1,7 milliarder kroner, som Skat mener EQT skylder i forbindelse med udbetaling af renter og udbytte oven på købet af ISS. Skat arbejder med yderligere et halvt dusin sager af lignende karakter, der vedrører kapitalfonde.

Bjørn Høi Jensen og Ole Andersen har ikke betalt meget skat i deres private selskaber. Siden 2004 har Bjørn Høi Jensen gennemsnitligt erlagt 4,6 procent i selskabsskat i 4MJKJ ApS. Det svarer samlet til en skattebetaling på 14 millioner kroner over de fem år. Til sammenligning har 4MJKJ ApS i løbet af de fem år tjent et akkumuleret overskud på 300 millioner kroner.

Ole Andersens selskab CBTJ ApS har gennemsnitligt betalt 3,4 procent i selskabsskat svarende til i alt otte millioner kroner siden 2004. Det akkumulerede overskud i selskabet er i perioden fra 2004 til 2009 237 millioner kroner. Ifølge direktøren i Bjørn Høi Jensens selskab, 4MJKJ, skyldes den lave skattebetaling blandt andet den nu afskaffede treårsregel, som gav skattefrihed på aktiegevinster.

Bjørn Høi Jensen, Ole Andersen og Christian Dyvig har fået deres afkast fra EQT og Nordic Capital udbetalt i skattely. EQT har sine fonde og managementselskaber liggende på kanal-øen Guernsey, mens en anden kanalø, Jersey, er domicil for Nordic Capitals fonde.

Ifølge skatteeksperten Christen Amby er det muligt for personer med indtægter via selskaber på Guernsey eller Jersey helt at slippe for beskatning. Ole Andersen har tidligere understreget, at han trækker alle gevinster hjem til Danmark og betaler skat i henhold til reglerne. Det har ikke været muligt at træffe Christian Dyvig og Bjørn Høi Jensen for en kommentar til denne artikel. Ole Andersen ønsker i dag ikke at svare på spørgsmål vedrørende sin privatøkonomi.