De første boliger i Carlsbergbyen sættes snart til salg

Carlsbergbyen skal med ny strategi stå færdig allerede i 2024 og ikke længere udvikles over 15-20 år. De første boliger bliver snart sat til salg, og lokalplaner for kæmpe byggefelter er undervejs

Nyhus tiltrådte 1. november 2013 som topchef for bryggeribydelen, der ligger, hvor Vesterbro møder Valby og Frederiksberg. Efter tre måneder justerede han tidsplanen ud fra, at samfundsøkonomien en stund endnu kører i slæbegear, men at der ikke kommer direkte tilbagegang som i 2008-09. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den milliarddyre udvikling af Carlsbergbyen skal gennemføres hurtigere end hidtil planlagt, så det tidligere bryggeriareal kan stå færdigt i 2024 med op imod 3.000 boliger og 7.000-10.000 arbejdspladser.

»Før var vores tidshorisont 15-20 år, men nu siger vi 10-15 år regnet fra 2012, da ejerkredsen i Carlsbergbyen blev udvidet. Som tingene ser ud nu med den store tilflytning til hovedstaden, er det realistisk, at området er fuldt udbygget i 2024,« siger administrerende direktør Jens Nyhus under Berlingske Business’ besøg på det historiske område.

Nyhus tiltrådte 1. november 2013 som topchef for bryggeribydelen, der ligger, hvor Vesterbro møder Valby og Frederiksberg. Efter tre måneder justerede han tidsplanen ud fra, at samfundsøkonomien en stund endnu kører i slæbegear, men at der ikke kommer direkte tilbagegang som i 2008-09.

Planer på vej

Flere store byggerier rykker tæt på, for den overordnede rammeplan for området bliver nu fulgt op af en stribe lokalplaner.

»Hidtil har vi næsten ikke haft byggeretsgivende lokalplaner, men vi har en plan i behandling for 100.000 kvadratmeter byggeri, deriblandt omkring 400 boliger. Vi håber, at lokalplanen er klar i første kvartal 2015 og kan så gå i gang med at bygge, så en del vil være færdigt i slutningen af 2016 og begyndelsen af 2017. En anden lokalplan, for 200.000 kvadratmeter, er formentlig færdig ultimo 2015,« siger Jens Nyhus, der har en mangeårig fortid i byggekæmpen MT Højgaard, blandt andet som koncerndirektør.

Selskabet bag Carlsbergbyen skal selv stå for alle projekter, altså modsat eksempelvis udviklingsselskabet By & Havn, der sælger byggeretter i sine bydele.

Byggeri for milliarder

Historien bag ølbyen er, at Carlsberg i 2006 besluttede at samle produktionen i Frederica. Brygningen på Valby Bakke var blevet urentabel efter talrige knopskydninger samt om- og tilbygninger siden 1847, da brygger Jacobsen forlod det trange København med dårligt vand til fordel for god plads og ikke mindst masser af dejligt, rent vand ude på landet.

De overordnede planer giver mulighed for i alt 564.000 etagemeter, hvoraf en god del er bevarede gamle bygninger. I runde tal kan det udløse byggeri og renoveringer for 10-15 milliarder kroner.

Bydelen får cirka 170 i bebyggelsesprocent på arealerne, der svarer til 45 fodboldbaner, og den bytætte helhedsplan omfatter ni højhuse eller tårne på 50-120 meter.

Et af dem, Bohrs Tårn på 30 etager og 100 meter, er ved at blive bygget – som led i UCC-komplekset med professionshøjskolen University College Capital også kaldet Campus Carlsberg. Komplekset får også 120 lejligheder, som sættes gradvis til salg fra starten af 2015 med indflytning i det tidlige 2017.

Klos op ad komplekset kommer Carlsberg Station, når Enghave Station flytter et par hundrede meter vest på og omdøbes. Samtidig kommer der vejforbindelse fra Vigerslev Allé ind over S-toget og gennem bygningen ind til selve Carlsbergbyen.

Ros fra veteraner

To garvede erhvervsmæglere har stor tiltro til de fremrykkede planer, ikke mindst fordi Carlsbergbyen ligger mere centralt end »konkurrenter« som Ørestad og Nordhavn.

»Selv om det kan være næsten umuligt at vurdere tingene længere frem end fire år, så er det med beliggenheden nok realistisk at udnytte momentum (tilflytningen til København, red.) og sætte tempoet op,« siger Peter Winther, partner i Sadolin & Albæk.

»Meget fornuftigt,« lyder skudsmålet fra Jørgen Jørgensen, direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Til gengæld ser mæglerne lidt forskelligt på, om det er fornuftigt at fastholde 45 procent til erhverv, når mange kontorer står ledige i hovedstaden.

Begge anerkender værdien af en blandet bydel, men Peter Winther vurderer, at erhvervsandelen »nok er til den høje side,« mens Jørgen Jørgensen er mere optimistisk:

»Der vil altid være basis for erhverv i et så attraktivt område med god beliggenhed, og så vil Carlsberg også selv være der.«

Ølkoncernen fastholder forskning og mikrobryggeriet Jacobsen, udbygger sit besøgscenter og har, som nyligt omtalt af Berlingske Business, afstøvet finanskrise-henlagte planer om at nedrive den gamle silo med kontorer og bygge nyt hovedsæde.

Lejere giver liv

En uændret del af strategien er at skabe aktivitet og byliv, mens byggeri og byudvikling står på. Derfor har Carlsbergbyen udlejet en række bygninger og lokaler, hovedsageligt på midlertidige kontrakter.

»Lejeindtægterne er med til at betale vores løbende omkostninger til drift og projektering, men de udgør kun et tilskud. Det vigtigste for os er, at lejerne er med til at skabe liv og aktivitet,« siger Jens Nyhus.

Listen over lejere har et halvt hundrede navne og omfatter cafeer, kunstnere, tegnestuer og andre kreative virksomheder. Desuden fik området forrige år sin første rigtige forretning i form af en Rema 1000-butik. Den ligger i en bygning, som skal rives ned, men planen er at finde en permanent adresse til Rema i bryggeribyen.