De fleste passwords kan knækkes af et barn

Kan man tælle til 10, kan man også knække flertallet af passwords. Det viser en gennemgang af de lækkede Hotmail-kodeord, der blev opsnappet i denne uge.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du bruger kodeord som de ovennævnte seks cifre, så burde du skamme dig over dit sikkerheds-sløseri. Men der bliver trængsel i skammekrogen.

De tusindvis af kodeord, der blevet offentliggjort for nylig, viser nemlig, at det stadig står sløjt til med sikkerheden.

I bunken af kodeord, der var tilknyttet Microsoft-tjenester, kan man nemlig konstatere, at simple talrækker var de mest benyttede kodeord. I skarp konkurrence med simple navne eller fødselsdagsdatoer - som i begge tilfælde kan være uhyre lette at finde frem til.

Men det er ikke kun Hotmail-brugere, der er uforsigtige med sikkerheden. I kølvandet på den første liste med 10.000 kodeord fra Hotmail og Windows Live har phishere også offentliggjort lister med mere end 20.000 brugernavne og kodeord fra Gmail, Yahoo og AOL.

Sikkerhedsfirmaet Acunetix har støvet den første af listerne op, og den er som nævnt langt fra fyldt med sikre kodeord.

"123456" og "123456789" skulle være blandt de hyppigst forekomne. Og den usikre top 10-liste indeholdt også følgende tal: "12345678", "1234567" og "111111".

Blandt de 10.000 kordeord bestod 42 procent udelukkende af små bogstaver. Kun seks procent brugte en blanding af tal og bogstaver. Det længste kodeord havde 30 tegn: "lafaroleratropezoooooooooooooo". Det korteste skulle angiveligt være ")".

Sikkerhedseksperter opfordrer alle til jævnligt at skifte kodeord. Især efter de store blottelser er sket i denne uge, som efterlader en mistanke om, at endnu flere kodeord kan være lækket.

Det er bedst at vælge kodeord, der både består af tal og bogstaver.